22:54, čet, 18. Apr

Slovenija brez koronavirusa, a vseeno so potrebni preventivni ukrepi





Nacionalni inštitut za javno zdravje Maribor sporoča, da v Sloveniji še ni zabeleženega primera obolelega s korona virusom, da pa so na morebitno širjenje bolezni pripravljeni. Predstavili pa so tudi ukrepe, s katerimi lahko prebivalci pomagajo pri preprečevanju nastanka in širjenja tega virusa pri nas.

Na NIJZ Maribor še dodatno izpostavljajo, da je za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom pomembno skrbno in redno umivanje rok z milom in vodo, po potrebi naj jih tudi razkužimo. Izpostavljajo, da v Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna, saj se maske premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Z njenim odstranjevanjem z obraza, pa bi virusi ostali tudi na rokah, zato je treba roke potem nujno umiti ali razkužiti. So pa maske smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potreba, prav tako tudi o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju.

Na NIJZ Maribor so predstavili dosedanje aktivnosti pri preprečevanju koronavirusa.
Na NIJZ Maribor so predstavili dosedanje aktivnosti pri preprečevanju koronavirusa.

Od 31. decembra 2019 do 4. 2. 2020 je bilo v svetu zabeleženih 20.626 laboratorijsko potrjenih primerov obolelih, ter 427 smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom, od tega je bila zabeležena le ena smrt izven Kitajske. Bolezen se je pojavila tudi v Evropi, in sicer v Nemčiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Rusiji, Belgiji, na Finskem in Švedskem ter v Španiji. V Sloveniji še ni zabeleženega primera, vseeno pa so že izdelana priporočila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij oziroma tja potujejo, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti ter vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času. Potnikom, ki potujejo v Vuhan ali druge predele Kitajske, se priporoča, da se izogibajo tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora ter živalim na splošno. Treba se je izogibat tudi stikom z bolnimi ljudmi. Priporoča pa se tudi cepljenje proti gripi.

Če kdo iz utemeljenih razlogov sumi, da je prišel v stik z obolelim s koronavirusom, ker je potoval po Kitajski ali po drugih ogroženih območjih, če ima vročino, kašlja in težko diha, mu svetujejo, da ostane doma in se izogiba stiku s drugimi ljudmi. Potrebna je temeljita higiena. Bolnik naj pokliče izbranega ali dežurnega zdravnika ter mu pove, da je nedavno potoval v Wuhanu ali bil na Kitajskem ter zbolel. Zdravnik pa bo presodil, če potrebuje ambulantni pregled, predpis zdravil ali pa napotitev v bolnišnico.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.