01:40, ned, 28. Apr

Slovenija je Ukrajini predala tretje reševalno vozilo, opremljeno z inkubatorjem za prevoz novorojenčkov in nedonošenčkov





Veleposlanica Republike Slovenije v Ukrajini Mateja Prevolšek je v.d. direktorici Porodnišnice številka 5 v Kijevu Oleni Jarosčuk ob prisotnosti namestnika ministra za zdravje Ukrajine Ihorja Kopača predala sodobno reševalno vozilo tipa C, opremljeno z inkubatorjem za prevoz novorojenčkov in nedonošenčkov.

Veleposlanica Mateja Prevolšek je poudarila, da bo “Slovenija še naprej zagotavljala humanitarno pomoč Ukrajini, kot je to počela od prvega dne vojne. Slovenija nenehno išče nove možnosti za podporo Ukrajini, ne le na področju zdravstva in rehabilitacije žrtev vojn, ampak tudi na področju humanitarnega razminiranja, reforme decentralizacije in krepitve lokalnih skupnosti; začenši z že vzpostavljenimi projekti in nadalje z razvojem novih partnerstev, tudi z vključevanjem zasebnega sektorja.”

Namestnik ministra za zdravje Ukrajine Ihor Kopač je povedal, da je bilo “od februarja 2022 v Ukrajini poškodovanih, uničenih ali odtujenih okoli 530 reševalnih vozil.

Da bi imeli zdravniki možnost nadaljevati delo in reševati življenja, je zelo pomembno nenehno dopolnjevanje reševalnega voznega parka. Hvaležni smo partnerjem in prijateljem iz vsega sveta, ki nas podpirajo. Hvaležen sem Sloveniji, ki pomaga s pomočjo in tudi skupnimi pobudami v sodelovanju s Fundacijo prve dame Ukrajine Olene Zelenske. To je izjemno pomembno za nas in naše otroke.”

Gre že za tretje reševalno vozilo, ki ga je Slovenija donirala za potrebe zdravstvenega sistema v Ukrajini. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon je konec leta 2022 veleposlaniku Ukrajine v Sloveniji Andriju Taranu predala dve novi reševalni vozili tipa B. Slovensko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je za nakup reševalnih vozil namenilo 610.000 evrov.

Od začetka vojne je Vlada Republike Slovenije Ukrajini neposredno in prek mednarodnih organizacij namenila okoli 9 milijonov evrov humanitarne pomoči. Poleg državne pomoči so tudi slovenske nevladne organizacije, podjetja, šole, občine in posamezniki zbrali znatne količine humanitarne pomoči za prebivalce Ukrajine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.