06:12, pet, 3. Maj

Slovenija na Expu opremljena s čipkami mariborskih študentk





Osebje slovenskega paviljona se bo na letošnji svetovni razstavi Expo v Milanu predstavilo v enotnih oblačilih. Na mariborski fakulteti za strojništvo so danes predstavili unikatne modne dodatke v obliki Slovenije, izdelane v tehniki zračne čipke, ki bodo del celostne podobe Slovenije, za katero je poskrbela javna agencija Spirit.

mariborske čipke, foto: STA

Svetovna razstava Expo, ki se odvija vsakih pet let, bo letos potekala v Milanu. Med 147 državami sveta, ki se bodo predstavile, je tudi Slovenija. Gre za eno največjih gospodarskih promocijskih priložnosti Slovenije, zato daje Spirit velik poudarek tudi krepitvi prepoznavnosti in ugleda države. Slovenija se bo predstavila z lastnim paviljonom in celostno podobo oblačil.

Oblačilno podobo je oblikovala Sonja Šterman s katedre za tekstilne materiale in oblikovanje na mariborski fakulteti za strojništvo. Izbrana oblačila so izdelali v podjetju Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev, ta pa so obogatena z unikatnimi modnimi dodatki v obliki zračnih čipk, ki so jih izdelali študenti laboratorija za oblačilno inženirstvo ter fiziologijo in konstrukcijo oblačil na omenjeni fakulteti.

Kot je za STA povedala Štermanova, je bila pomembna informacija pri zasnovi koncepta oblačil za osebje razstavnega dogodka slovenski slogan za letošnjo razstavo “I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy.” in vsebinska zasnova letošnje svetovne razstave Expo 2015 “Hrana za planet, Energija za življenje”.

Celostna podoba oblačil na razstavi bo v znamenju srednje do temno sivih tonov vrhnjih oblačil, zelenih tonov majic in svetlo sivih tonov srajc. Površine oblačil bodo poživili šivi v zeleni barvi, v Mariboru izdelani unikatni modni dodatki, ki dajo oblačilom stilsko piko na i, pa so izdelani s tehniko zračne čipke, ki temelji na prešivanju vezilne podlage s sukancem.

Dodatki za ženske modele so izdelani v obliki Slovenije, za moške pa v obliki letve, ki se lahko poljubno odvzame. Zračno čipko sestavlja nešteto niti, ki predstavljajo povezanost in sodelovanje med ljudmi. Hkrati dodatek s svojo strukturo simbolno predstavlja naravo – brstenje in rastline, ki so v naši prehranski verigi nujne za zdravo življenje.

Unikatne čipke v obliki Slovenije so rezultat kreativnega ustvarjanja 18 študentov pod mentorstvom Sonje Šterman in Silve Kreševič Vraz. Za izvirne izdelke, ki so v nekaterih primerih zahtevali tudi do 40 ur dela, je bilo po besedah Kreševič Vrazove vloženega veliko truda in znanja.

Unikatne tekstilne teksture v obliki Slovenije, ki so jih oblikovale študentke, so vsebinsko obogatene s strukturami in linijami, ki predstavljajo porečja, avtoceste in železnice ali pa ponazarjajo Slovenijo po regijah, narečnih skupinah in gostoti naseljenosti prebivalstva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.