19:06, čet, 28. Mar

Slovenija: več hospitaliziranih pacientov, dodatnih okužb v minulih dneh nekoliko manj





Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je v nedeljo naraslo za nekoliko manj kot v preteklih dneh, novih je namreč 26 potrjenih okuženih. Vse več je hospitaliziranih pacientov s covidom-19 in takih, ki potrebujejo intenzivno nego. Smrtnih žrtev v nedeljo ni bilo.

Vladni portal sporoča, da je bilo v Sloveniji na včerajšnji dan opravljenih 569 testiranj, novih pozitivnih testov je bilo 26, hospitaliziranih je bilo 115 pacientov, na intenzivni negi je bilo 28 pacientov, ni pa bilo nobenega smrtnega primera.

Covid-19: Podatki in trendi na dan 30. 3. 2020. Vir: vladni portal, https://www.gov.si/teme/koronavirus/

V sporočilu za javnost pa je minister za zdravje Tomaž Gantar poudaril: “Zavedamo se, da so ukrepi strogi in da posegajo v naša življenja, a to je edini način, če želimo epidemijo obvladovati.” Napovedal je še, da se bodo sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije spreminjali tudi glede na dognanja v državah, ki so se že prej soočale z novim virusom. Trenutno je na razpolago več kot 500 postelj za bolnike s covidom-19, zmogljivosti se lahko še poveča, ker “smo to dosegli z zmanjševanjem rednih programov, ki niso najnujnejši,” je še pojasnil minister. Postelj za intenzivno terapijo je okoli 50 in tudi teh lahko po potrebi zagotovijo več. Poleg tega prihaja tudi dodatna oprema, vključno z respiratorji.

Minister pa poleg nekaterih že sprejetih odlokov za zajezitev epidemije v okviru protikoronskega zakonskega paketa predlaga še nekaj sprememb. V Zakonu o nalezljivih boleznih bi poleg zdravstvenega inšpektorata, ki zdaj bdi nad izvrševanjem določb tega zakona, za povečanje učinkovitosti nadzora podelili dodatna pooblastila tudi drugim institucijam. Predlagajo tudi povišanje glob za kršitve. Ministrstvo za zdravje je pri oblikovanju predloga interventnega zakona upoštevalo smernice vlade, je pojasnil Gantar in izpostavil predlog, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne, in ne po 30. dnevu, kot je do sedaj. “S tem bomo znatno razbremenili delodajalce in zaposlene,” je prepričan minister. Sredstva za nadomestila ZZZS bofo povrnjena iz državnega proračuna, saj so prispevki zavoda namenjeni za izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih ne želijo krniti.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.