16:01, čet, 28. Mar

Slovenska fitnes iniciativa poziva k odprtju vadbenih centrov





Ena največjih fitnes organizacij v Sloveniji Bodifit je pozvala predstavnike športno-rekreacijskih centrov na področju fitnesa in vodenih vadb k iniciativi, ki so jo minuli teden naslovili na Vlado Republike Slovenije in druge pristojne inštitucije. Strokovni delavci, lastniki rekreativnih centrov, drugi izvajalci športno-rekreativnih fitnes programov in nenazadnje tudi vadeči menijo, da je skrajni čas za vzpostavljanje postopnega delovanja fitnes centrov in drugih športno-rekreativnih centrov te branže v Sloveniji.

V Sloveniji je več kot 200 športno–rekreativnih fitnes vadbenih centrov, iniciativi se je do zdaj pridružilo nekaj več kot 50. V okviru iniciative so pristojne pozvali, da ob sprejetju odločitev o odpravi ukrepov za zaščito pred širjenjem koronavirusne bolezni upoštevajo njihove predloge in čim prej razmislijo o ponovnem zagonu športno-rekreativnih centrov. Opozarjajo na velike izgube fitnes sektorja v Sloveniji, saj so ukrepi centre zaprli sredi najvišje letne sezone, to pa bo prineslo velike izgube, posledice pa bodo, po besedah iniciative hude – od odpuščanja delavcev do zapiranja vadbenih centrov. Na evropski ravni gre za številko ena med športnimi aktivnostmi, saj je kar 64,8 milijonov Evropejcev vključenih v fitnes vadbene programe.

Fitnes. VIR: BODIFIT

Že nekaj držav v Evropi ima odprte športno-rekreativne centre in ni razloga, da ne bi temu sledili tudi v Sloveniji, seveda z zgledom dobre prakse in po priporočilih EuropeActive, vodilne evropske organizacije na tem področju, so zapisali v sporočilu za javnost. V sredo vadbene centre odpirajo tudi v sosednji Hrvaški, kjer je podobna epidemiološka situacija. Iniciativa pripravlja priročnik / smernice ob ponovnem odprtju, ki bo izdelan na primerih dobre prakse nekaterih evropskih držav, predstavljen pa bo predvidoma v sredo.

Fitnes iniciativa opozarja tudi, da do sprejetja Sklepa o prepovedi dela ni bilo zabeleženih primerov prenosa okužbe znotraj tega področja in da ta dejavnost pomeni kulturo telesa. Trdno pa tudi verjamejo, da bo največje število uporabnikov in tudi ponudnikov storitev zelo vestno pristopilo k izvajanju in spoštovanju sprejetih postopkov in ukrepov za varno delo. Prav redna vadba in uravnotežena prehrana sta KLJUČNI za izgradnjo močnega imunskega sistema, ki se uspešno bori z virusi in okužbami. Zato je izjemno pomembno, da se tovrstne dejavnosti nehajo omejevati, saj bi moralo biti splošno dobro stanje zdravja državljanov pristojnim še posebej zdaj na prvem mestu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.