15:59, čet, 2. Maj

Slovenski as Matej Mohorič v bolnišnici





Nizozemski kolesarski as Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) je še tretjič v karieri postal zmagovalec spomenika po Flandriji. Na največji belgijski klasiki je tekmece strl 45 km pred koncem in slavil 48. zmago v karieri. Slovenski as Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je po solidni vožnji padel in moral v bolnišnico na šivanje.

Mohorič je padel v zadnjem delu preizkušnje, njegovo moštvo Bahrain-Victorious pa je na družbenem omrežju X sporočilo, da je moral zaradi odrgnin na šivanje v bolnišnico.

Devetindvajsetletnik iz Podblice je bil po 135 km udeležen še v enem padcu, a se je ta zgodil pri majhni hitrosti, zato je lahko hitro nadaljeval preizkušnjo. Po drugem na mokri trasi pa je moral predčasno končati dirko po Flandriji.

Flandrija za 29-letnika tako še naprej ostaja malce zakleta. Najvišje doslej je bil na 21. mestu pred dvema letoma.

Preostala Slovenca na dirki Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) prav tako nista končala 270,8 km dolge preizkušnje med Antwerpnom in Oudenaardejem.

Po startu se je dokaj hitro vzpostavila ubežna skupina osmih kolesarjev

Je pa dirka v zadnjih štirih letih povsem v znamenju svetovnega prvaka van der Poela. Zanj je bila to že tretja zmaga (2020, 2022), s čimer se je na večni lestvici na vrhu izenačil še s šestimi kolesarji. Nazadnje je trikrat na belgijskem prazniku kolesarstva slavil Švicar Fabian Cancellara (2010, 2013, 2014).

Za Nizozemsko je bila to 13. zmaga po Flandriji, daleč spredaj ostaja Belgija z 69 zmagami. Med enajstimi državami z zmago na eni najbolj prestižnih dirk je tudi Slovenija, potem ko je lani tam zmagal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Letos se je 25-letnik posvetil drugim ciljem.

Po startu se je dokaj hitro vzpostavila ubežna skupina osmih kolesarjev, ki pa so jih ekipe s favoriziranimi posameznike ves čas držale na varni razdalji okoli treh, štirih minut.

Še pred napovedanim dežjem je prišlo do nekaj napadov, glavnega pa je uprizoril van der Poel, najprej ob drugem prečkanju Oude Kwaremonta, nato pa še na Koppenbergu.

Predvsem na slednjem je v kratkem času van der Poel prišel do velike prednosti, saj je eden izmed redkih na spolzkih tlakovcih na strmem delu klanca ostal na kolesu. Čeprav mu je nekaj časa sledil Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), se je naskok skokovito povečal in 30 km pred koncem znašal že minuto in pol, kasneje tudi dve minuti.

“Moja sezona je že zdaj uspešna. Zmagati po Flandrdiji v mavrični majici je uresničitev mojih sanj. Potreboval bom nekaj trenutkov, da vse to dojamem,” je v prvi izjavi za organizatorje dirke dejal van der Poel.

“Trenutno še nisem sposoben razmišljati o Pariz – Roubaixu (tam bo naslednjo nedeljo branil lansko zmago, op. STA), enostavno sem preveč uničen. To je bila ena najtežjih dirk, ki sem jih kdajkoli odpeljal. Upoštevajoč vreme in druge razmere, sem bil v zadnjih kilometrih povsem prazen. Samo zaprl sem oči in upal, da čim prej prečkam ciljno črto,” je še dejal 29-letni Nizozemec.

Ciljno črto je za 48. zmago v karieri prečkal 1:02 minute pred Italijanom Luco Mozzatom (Arkea-B&B Hotels) in Nemcem Nilsom Polittom (UAE Team Emirates). Avstralec Michael Matthews (Jayco-AlUla) je bil zaradi nevarne vožnje v sprintu diskvalificiran s tretjega mesta.

Van der Poel je postal šesti svetovni prvak, ki je v mavričastem dresu osvojil Flandrijo. Nazadnje je to uspelo Petru Saganu leta 2016.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.