13:45, čet, 2. Maj

Slovenski politik iskreno o svojem otroštvu in stiskah





“Slovenija je po Eurostatovem indeksu družba z nizkim tveganjem za revščino in socialno izključenost. Kaj to pomeni?” je na družabnih omrežjih zapisal minister Janez Cigler Kralj.

Njegov zapis objavljamo v celoti:

Da imamo dobre možnosti razviti svoje talente ne glede na to, v kakšnih socialnih (in finančnih) razmerah smo se rodili. Pomeni dober dostop do izobraževanja, formalnega in neformalnega, do usposabljanj, relativno učinkovit sistem podpore ranljivim in bolj ogroženim.

“Tudi sam sem živ dokaz za to. Odraščal z mamo samohranilko in sestro v blokovskem naselju jeklarskih Raven na Koroškem. Ob vsej mamini ljubezni, smo se srečevali z mnogimi – finančnimi, socialnimi in drugimi – stiskami.”
Obenem seveda tudi z veliko dobroto ljudi. Zaključil OŠ Koroški jeklarji, prav tako Gimnazijo Ravne, izbral politologijo na FDV. Ob Zoisovi štipendiji sem od 1. letnika SŠ tudi redno delal med počitnicami: v betonarni, pri pleskarju, vodil pevske zbore in še in še. Živel v študentskem domu z dovolj ugodno najemnino.
In danes, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS, predsedujem svetu ministrov EU-27. Sem se prav zamislil minuli petek, ko sem v Luxembourgu (v slovenščini) vodil formalno sejo Sveta EU.
Vse to pa ne pomeni, da nimamo še veliko za postoriti. Obdržati, vzdrževati, razvijati in prilagajati sistem socialne države hitro spreminjajočim se razmeram je velik izziv. Ohraniti in krepiti solidarnost obenem pa povečati odzivnost na preizkušnje, kot je pandemija COVIDa, ni najlažja naloga. Cilj pa je trdno usidran v mojem srcu: naj ima vsak v Sloveniji enake možnosti za svoj razvoj. Vizija zdravega, zadovoljnega, izpolnjenega človeka, ki dela in (za)upa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.