13:47, pon, 15. Jul

Slovensko podjetje je analiziralo več kot 40 slovenskih trgovcev mask in izdelalo stroškovno primerjavo

Podjetje NAI Significa je opravilo zelo podrobno analizo slovenskega trga na področju prodaje obraznih mask, saj je analiziralo preko 40 spletnih prodajalcev obraznih mask.

NAI Significa je eno izmed vodilnih podjetij na področju ocenjevanja vrednosti v Sloveniji. Je del mednarodnega združenja NAI Global (trenutno je po celem svetu prisotnih več kot 375 pisarn, ki jih sestavlja več kot 6.000 strokovnjakov), ki je vodilno globalno združenje strokovnjakov s področja poslovnih nepremičnin in s tem povezanimi storitvami.

Kot so zapisali v sporočilu je NAI Significa edino globalno svetovalno podjetje v Sloveniji, ki ima izkušnje tako na področju ocenjevanja vrednosti podjetij, nepremičnin, strojev in opreme kot tudi pri finančnem svetovanju in nepremičninskem posredovanju.

ANALIZA TRGA IN UGOTOVITVE:
Trgovci so v veliki večini podjetja, ki se primarno ne ukvarjajo s prodajo zaščitne opreme in so s prodajo obraznih mask verjetno pričeli ob izbruhu COVID-19 . V analizi je zajetih 46 podjetij, ki imajo na spletu v svoji ponudbi, poleg primarne dejavnosti in izdelkov, tudi zaščitne maske (FFP2 ali/in kiruruške maske). Iz naslednjega grafikona je razvidno, da se 65 % zaščitnih mask prodaja s strani trgovcev, ki se ukvarjajo s prodajo kozmetičnih izdelkov, elektronike, oblačil in prehrambenih dopolnil. Trgovine, katerih primarna dejavnost je prodaja osebno varovalne opreme za delavce, predstavljajo le 4 % delež analizirane ponudbe mask.

PROBLEMATIKA POMANJKANJA INFORMACIJ O ZAŠČITNIH MASKAH S STRANI PRODAJALCEV
Na spletu smo zasledili pomanjkanje informacij o zaščitnih maskah v ponudbi. Mnogi trgovci ne navajajo standardov ali proizvajalca maske. Nekateri niti ne navajajo materiala izdelave ali primerne uporabe maske. Prav tako se nekatere kirurške maske na spletu oglašujejo kot FFP2 zaščita, ki pa to ni. Mnogi spletni trgovci so maskam dali svoje poimenovanje, ki je lahko zavajujoče za stranke. Problematiko prodaje zaščitnih mask na spletu je potrebno izpostaviti, saj kupci (predvsem podjetja), ki morajo svojim zaposlenim zagotoviti primerno zaščito za nemoteno delo v času izbruha COVID-19 , na spletu ne dobijo zagotovila, da so maske primerne. Oglašuje se tudi veliko dvo-slojnih mask, ki niso primerne za zaščito pred COVID-19 in jih nismo vključili v analizo. Čeprav na spletu v večini vsa analizirana podjetja navajajo certifikat in standard, v skladu s katerimi naj bi bile maske izdelane, je dejanski certifikat priložen zgolj pri 2 zaščitnih maskah. 5 analiziranih podjetij ponuja zaščitne maske FFP2, svetovno znanih podjetij 3M, Portwest in VIPLAM, od katerih je možno pridobiti ustrezni certfikat.

Celotno raziskavo s statističnimi podatki najdete na tej povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.