13:18, čet, 25. Apr

Smeli načrti za izvedbo letošnje mednarodne slikarsko-kiparske kolonije Duplek art





Dupleški slikar Rajko Ferk ob načrtih za letošnjo slikarsko-kiparsko kolonijo Duplek art optimistično zastavlja program in izvedbo kolonije, ki bo omejena zaradi epidemije covida. Pri tem pa kot pravi, ima pripravljeno različne variante načrta, da bodo v Dupleku ponovno gostili mednarodno zasedbo slikarjev in kiparjev.

Letošnja slikarsko-kiparska kolonija Duplek art se bo začela v začetku junija.

Vseskozi pa ga pri izvedbi kolonije podpirata tudi dupleški župan in sama Občina Duplek. Navsezadnje gre za eno večjih mednarodnih kolonij v Evropi, kar je dobra priložnost za promocijo Dupleka.

Poudaril pa je, da bo poskrbljeno za varnost udeležencev glede omejitve epidemije covida.

Razvoj likovnih kolonij

Prvo likovno kolonijo je Rajko Ferk organiziral pred desetimi  leti pri gostitelju Martinu Bibiču v hotelu Vila Silva Marija v Pišecah. Likovno kolonijo si je zamislil kot druženje in spoznavanje različnih tehnik v slikarstvu. Naslednja je bila že slikarsko-kiparska. V Pišecah so bile štiri kolonije. Običajno je na vsaki sodelovalo do 15 slikarjev iz Slovenije in Hrvaške. V Rušah pa je k sodelovanju povabil umetnike iz Srbije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. Nato je bil povabljen v Srbijo k organizatorju in gostitelju Miodragu Jakšiću v Krčedin. “Tisto mi je bil izziv, da sem naslednje leto organiziral na Pohorju pod pokroviteljstvom Senčila Javšnik štiri kolonije. V Srbiji je bilo okoli 40 umetnikov iz 12-15 držav in večinoma akademikov. Tam sem navezal stike s skoraj vsemi umetniki,” je povedal Ferk. Šlo je za štiridnevno druženje. Prvi dan je bil namenjen literatom in glasbenikom, naslednji trije dnevi pa izrecno likovnikom. Jakščić ga je določil za predstavnika Slovenije. Naslednje leto je prejel častni naziv »Ja Krčedinac« za likovno ustvarjanje. Te nazive so prejeli še glasbeniki, filmski igralci in književniki. Zaradi zdravstvenih težav se po treh letih žal ni več udeležil tega festivala.

Selitev likovnih kolonij v Duplek

Po kolonijah na Pohorju je Ferk prenesel to dejavnost v svojo občino Duplek ob podpori občine Duplek in župana Mitje Horvata, ki sta podprla te kolonije s finančno podporo in to s tretjino. “Letos bom tretjino prispeval sam in tretjo tretjino s podporniki likovne umetnosti. Okvirno je strošek kolonije okoli 10.000 evrov. Skoraj tretjina gre za nočitve v hotelu Vila Emei, slikarski material (platna, glina, žganje gline, okvirjanje slik …), hrana (okoli 400 obrokov hrane, pijača, prigrizki) kulturni program z različnimi glasbenimi gosti (rock koncert – Rock Gallery, Etno Triph, tamburaškim orkestrom Duplek, pop opernim pevcem Damianom Roiem, ljudskimi godci iz Hoč … ). Županu sem obljubil, da bodo mednarodne likovne kolonije Duplek art pomembne in priznane še izven evropskih meja. Gre za  štiridnevne kolonije s 40 udeleženci in številom sodelujočih umetnikov, ki so postale ene med največjimi na širšem prostoru,” pravi Ferk.

Sodelujoči umetniki na Duplek art

Do zdaj so na kolonijah Duplek art sodelovali umetniki iz Katarja, Peruja, Nepala, Turčije, Kube, Japonske, Rusije, Bolgarije, Makedonije, Črne gore, Srbije, BIH, Hrvaške, Italije, Avstrije, Švice, Nemčije, Češke, Slovaške, Ukrajine, Poljske, Madžarske in Slovenije. Ferk ob tem pravi, da je spoznal različne kulture in tujcem predstavil našo kulturo, zgodovinske in turistične znamenitosti. “Tudi na tak način spoznamo, da živimo v enem najlepših predelov sveta. Nekaterim je bil to tudi prvi obisk v Evropi. Hudomušno so me vprašali, če tako organizirano povsod po Evropi,” zaključuje Ferk, ki pravi, da je sodelujočim umetnikom za štiridnevno druženje in ustvarjanje edini strošek prevoz. Po končani koloniji pa bo kot vsako leto organiziral tudi razstave izdelkov sodelujočih umetnikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.