13:34, ned, 28. Apr

Smiles je dobitnik Energy Globe Award





Letošnji nacionalni zmagovalec v okviru svetovne pobude Energy Globe Award je projekt Smiles, ki ga je prijavila Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. V okviru tega projekta so razvili 16 novih trajnostnih tehnologij za industrijske pralnice, ki bodo prispevale k varčevanju tako z vodo kot tudi z energijo.

Zajeta slika

Energy Globe Award je energetsko-okoljska nagrada, katere namen je usmeriti svetovno pozornost na trajnostne rešitve za okolje in motivirati ljudi, da postanejo aktivni na tem področju.

Z več kot 160 sodelujočimi državami in več kot 1000 predloženimi projekti letno velja za eno najbolj prestižnih okoljskih nagrad na svetu. Podeljujejo jih po vsem svetu, tako na nacionalni kot mednarodni ravni, letošnjim slovenskim zmagovalcem pa so jo predali v torek v Hiši Stare trte v Mariboru.

Iz Slovenije je zmagal projekt Smiles, ki je raziskoval, razvil in implementiral 16 novih trajnostnih tehnologij za industrijske pralnice v Evropi.

Kot piše na spletni strani Energy Globe Award, so praktične prednosti tega projekta zmanjšanje porabe vode, varčevanje z energijo, nadomestitev zelenega goriva za zmanjšanje količine ogljikovega dioksida, novi energetski sistemi, izboljšano zaporedno urejanje procesov in boljša higiena tekstila.

Takšne posodobitve so izrednega pomena, saj je v Evropi 27 industrijskih pralnih sektorjev z uveljavljenimi 11.000 pralnicami, ki letno operejo 2700 milijard kilogramov umazanega tekstila. Z uvedbo 16 novih tehnologij bi lahko med drugim zmanjšali letno porabo vode za vsaj 10,4 milijona kubičnih metrov in izpustov ogljikovega dioksida za vsaj 2,3 milijona ton na leto.

Slovenska projektna skupina je delovala pod vodstvom prodekanice za podiplomski študij na fakulteti za zdravstvene vede Sonje Šostar Turk. “Njen trud za uresničitev projekta Smiles bo velike količine vode in energije ubranil pred nepotrebno porabo in bo zato koristen za globalno okolje,” piše v obrazložitvi nagrade.

Konzorcij projekta je sestavljalo 14 projektnih partnerjev iz sedmih članic EU (Belgija, Nizozemska, Francija, Nemčija, Poljska, Slovenija in Hrvaška) pod koordinatorstvom belgijskega združenja Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw (FBT).

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.