02:04, pet, 3. Maj

Smučišča na Arehu še brez novega lastnika





Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski je v zadnjih dveh dneh opravil novo serijo dražb premoženja nekdanjega ponudnika smučarskih storitev na Pohorju. Danes je prvič ponudil žičniške naprave s pripadajočimi zemljišči, objekti in opremo na Areškem delu, a kupca za vsaj 11,4 milijona evrov tokrat po pričakovanjih še ni bilo.

Medtem ko danes dražbe sploh niso izvedli, saj ni bilo interesentov, ki bi bili pripravljeni plačati dober milijon evrov varščine, pa je bilo nekaj več zanimanja na torkovih 14 dražbah, vezanih na tisti del premoženja, ki ga je Dubrovski skušal unovčiti že tretjič ali celo četrtič. Po njegovih besedah so bile uspešne štiri dražbe. Izkupiček tokratnega poskusa je bil okoli 150.000 evrov, šlo pa je za nekaj nepremičnin. Večino jih je prodal po izhodiščnih cenah, konkurenca pa je bila le pri prodaji apartmaja v apartmajski hiši Bolfenk, za katerega je na koncu iztržil 109.000 evrov oziroma skoraj dvakrat več od izhodiščne cene.

zimski sportni vikend na arehu (30)
Športni vikend na Arehu

S tem izkupičkom smo zadovoljni. Za danes je bila sicer predvidena dražba dejansko največjega dela premoženja, ki smo ga dobili pozneje v stečajnem postopku. Gre za žičniške naprave na Areškem in deloma na Mariborskem Pohorju, kjer pa glede na dejstvo, da je šlo za postavljeno izklicno ceno v višini cenitve, objektivno gledano niti nismo pričakovali zanimanja,” je dejal Dubrovski.

Veliko premoženja neunovčenega

Stečajni pričakuje, da bo več interesa za to premoženje najverjetneje šele pri tretji dražbi, saj tako kažejo dosedanje izkušnje. Kot je povedal, zanimanje za te naprave gotovo obstaja, čeprav za zdaj z njim v stik ni stopil še nihče. Gre namreč za tako veliko premoženje, da bi se o tem lahko kvečjemu pogovarjali v kakšnem drugem okolju, bodisi neposredno z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ali bankami. Po tokratni seriji dražb tako ostaja neunovčenega še precej premoženja, med drugim tudi snežni topovi in teptalniki, ki so sedaj sicer v najemu in z njimi zagotavljajo smučarsko sezono.

Naslednjo dražbo z znižanimi cenami stečajni upravitelj napoveduje čez štiri mesece, je pa prepričan, da bodo vse to zagotovo prodali pod ugodnejšimi pogoji, saj je interesa dovolj, vendar je tudi krog potencialnih kupcev omejen.

Še četrta cenitev žičniških naprav

Medtem Dubrovski še vedno čaka na že četrto cenitev mariborskega dela žičniških naprav, ki jih je že pred časom prevzela Mestna občina Maribor, a zanje doslej kljub zahtevku Dubrovskega za plačilo okoli 17 milijonov evrov še vedno ni plačala ničesar. Novo cenitev je spet zahtevala občina, z njo sta soglašala tudi on in DUTB. Cenilec je medtem že opravil ogled naprav in trenutno izračunava vrednosti.

V naslednjih dveh tednih pričakujemo cenitev, takoj po njej pa se bomo sestali in skušali ugotoviti, kakšna so mnenja vseh vpletenih. Če bo spet prišlo do nasprotovanja občine, potem bom moral sodišču predlagati sodno pot, kjer pa bomo morali zahtevati že znani znesek z obrestmi. Možnosti za pogajanja bodo potem bistveno nižja, saj bo izhodiščna vrednost veliko višja kot v poskusih mediacije, kjer doslej iz razlogov na strani mestne občine nismo bili uspešni,” je dejal Dubrovski.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.