05:23, pet, 3. Maj

Snaga in Marprom v najem posojil





Mariborski javni podjetji Snaga in Marprom čakata na soglasje mestnega sveta za najem posojila za gradnjo sortirnice odpadkov in nakup nove garaže. Na današnji predstavitvi je bilo med prisotnimi mestnimi svetniki slišati pomisleke predvsem glede Snaginih načrtov, sicer pa bodo to obravnavali na dopisni seji predvidoma naslednji teden.

Direktor Snage Maribor Cveto Žalik je na današnji predstavitvi projektov mestnim svetnikom poudaril, da si v podjetju že desetletje prizadevajo zgraditi lastno napravo za obdelavo odpadkov, ki bi mestu zagotovila konkurenčno prednost v mnogih pogledih, med drugim bi pomenila nove zaposlitve in ugodnejše cene ravnanja z odpadki. Medtem ko zdaj stroški obdelave in odstranjevanja tone odpadkov znašajo 114 evrov, naj bi se ob delujoči sortirnici znižali na okoli 95 evrov. “Trenutno pobiramo odpadke in jih predajamo drugim. S tem pa bi imeli tudi obdelavo odpadkov v lastnih rokah,” je dodal vodja projekta Branko Kosi.

Nova sortirnica bi po besedah žalika pinesla tudi nova delovna mesta.
Nova sortirnica bi po besedah žalika pinesla tudi nova delovna mesta.

Za investicijo potrebujejo 10 milijonov evrov posojila

Za gradnjo 12,5 milijona evrov vrednega objekta na Teznu so izbrali gradbeno podjetje Kostak iz Krškega, z gradnjo pa bi lahko začeli julija. Za investicijo želijo najeti deset milijonov evrov posojila za deset let, a za to potrebujejo soglasje mestnega sveta. Tako Žalik in Kosi sta poudarila, da tu ne gre za poroštvo občine temveč le soglasje, kar pomeni, da z odplačilom ne bodo bremenili ne občinskega proračuna ne uporabnikov.

Župan Andrej Fištravec projekt podpira. “S tem projektom dobiva Slovenija nekaj, česar še nima,” je ocenil.

LPR dvomi v sedanjo ceno

Med predstavniki opozicije v mestnem svetu pa je bilo slišati kar nekaj pomislekov. Najbolj glasen je bil vodja Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer, ki je med drugim podvomil v sedanjo ceno ravnanja z odpadki in status podjetja. “Podpiram sortirnico, na katero že dolgo čakamo. A ključno vprašanje je, komu dajemo soglasje za najem kredita,” je dejal.

Nekatere mestne svetnike je tudi zmotilo, da se bo o zadevi, vredni več milijonov evrov, odločalo na dopisni seji, še posebej glede na pretekle izkušnje s podobnimi primeri v mestu. “Ne odločamo o investiciji, ampak dajemo soglasje,” jim je odgovoril Fištravec, ki pa bo kljub temu še enkrat razmislil o načinu izvedbe seje.

O tem bi morali odločati aprila

Mestni svet bi o tem moral odločati že aprila, a je občina predlog zadržala, kar naj bi bil eden od razlogov za govorice o odhodu direktorja mestne uprave Darka Frasa. Kot je prejšnji teden pisal časnik Večer, naj bi si Fras prav zaradi tega med drugim nakopal tudi srd vodstva Snage, zaradi česar je podžupanja Melita Petelin, sicer soproga člana Snaginega nadzornega sveta Igorja Petelina, prejšnji teden kar v odsotnosti župana Fištravca sklicala sestanek vodij vseh občinskih uradov in služb, Frasa kot njihovega šefa pa na sestanek ni povabila.

Ker ta na aprilsko sejo ni uvrstil njihovih vlog za zadolževanje, naj bi bila s Frasom nezadovoljna tudi direktorja Nigrada in Marproma, a je Fištravec zagotovil, da Frasu še vedno zaupa, zato ta za zdaj ostaja na svojem položaju. Nigrad je medtem svojo vlogo za kredit po posvetu z županom umaknil.

Marprom 1,2 milijona za garažo, delavnico, pralnico …

Mnogo manj pomislekov so imeli danes mestni svetniki glede načrtov mariborskega javnega avtobusnega prevoznika Marprom. Ta želi soglasje za najem 1,2 milijona evrov kredita za 15 let za nakup prostorov v kompleksu nekdanjega CPM na Pobrežju, kjer bi uredili svoje prostore, ki jih imajo zdaj v najemu. S tem bi dobili skoraj desetkrat več površin za delavnico in parkirišča ter že samo zaradi krajše poti od garaže do glavne avtobusne postaje letno prihranili 86.000 evrov.

Marprom

Tudi predstavnica Marproma Danijela Mešič je poudarila, da od občine potrebujejo le soglasje, saj bo zadolževanje odplačano iz neproračunskih virov in tako ne bo posegalo v občinsko zadolževanje. “Jasno je, da je to pameten nakup,” je menil predstavnik DeSUS Valter Drozg. “Bolje je dajati za kredit kot za najemnino,” je dodal Aleksander Županek iz Združene levice.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.