03:50, pon, 29. Apr

Snaga Maribor in Javne službe Ptuj v sodelovanje





Direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik in direktor mariborskega javnega podjetja Snaga Cvetko Žalik sta podpisala pismo o nameri, s katerim sta napovedala sodelovanje pri obdelavi nekaterih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov. S tem se odpirajo tudi nove možnosti za odlagališče v Gajkah.

Kot je zapisano v pismu o nameri, bi ptujsko javno podjetje lahko z dodatnimi investicijami v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke prevzemalo v predelavo in odlaganje bistveno večje količine težke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov, zlasti v primeru, če bi Snaga v prihodnje zagotavljala termično predelavo lahke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov.

Sodelovanje med obema javnima komunalnima podjetjema bo v skladu z dogovorom v prihodnje potekalo preko izmenjave lahke in težke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov. Ptujske javne službe bodo tako svoje letne količine lahke frakcije, predelane iz mešanih komunalnih odpadkov, izmenjale z letnimi količinami težke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov Snage.

Kot še pojasnjujejo v Javnih službah Ptuj, bi lahko s sklenjenim dogovorom povečali masni tok v CERO Gajke, kar je bil tudi njihov cilj in obveza glede nadaljnje usode in načrtov nadgradnje Gajk. Ob tem poudarjajo, da je zdaj na potezi ptujska mestna občina, ki naj spelje vse potrebno za nadgradnjo omenjenega centra za odpadke.

smeti snaga zbiralnica kos

Gajke so ob koncu lanskega leta ostale brez uporabnega dovoljenja, kljub pridobljenemu okoljevarstvenemu soglasju, na katerega so čakali vse od leta 2006, pa so visokoleteči načrti prejšnje mestne oblasti o nadgradnji odlagališča zaradi visoke cene investicije vse manj verjetni.

Ker nadaljevanju dejavnosti vse bolj nasprotujejo tudi krajani Spuhlje, je aktualni župan Miran Senčar že pred meseci povedal, da želijo tam ohraniti le tiste dejavnosti, ki ne vplivajo na okolje in ne povzročajo smradu, torej obdelavo bioloških odpadkov in zbirni center, morda tudi sortirnico, mešane odpadke pa bodo vozili v Celje.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.