18:31, sre, 19. Jun

SNG Maribor potrebuje obnovo čimprej

Člani sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor so potrdili sanacijski načrt, ki ga je za obdobje do leta 2021 pripravil direktor SNG Maribor Danilo Rošker. Vodstvo SNG Maribor so svetniki pozvali, naj začne z vsemi aktivnostmi za čimprejšnjo izvedbo sanacije, ministrstvo za kulturo pa k aktivni vključitvi reševanja nastalih razmer.

SNG Maribor

Preko vrste sklepov smo ministrstvo pozvali, da se aktivno vključi v reševanje nastalih razmer in tako gledališču omogoči normalno delovanje in razvoj,” je povedal namestnik predsednice sveta zavoda SNG Maribor Jaki Jurgec. Seje se namreč predsednica sveta Suzana Žilič Fišer zaradi bolezni ni udeležila, je pa sporočila, da natančen pregled in analiza sanacijskega načrta, ki ga je predložil Rošker, izkazuje težavnost financiranja predvsem od leta 2013, ko je SNG sledil ukrepu desetodstotnega znižanja plač na zahtevo ministrstva za kulturo in zaradi zakona o načinu izplačila razlike v plači. “Razlogi za tolikšen primanjkljaj kažejo tudi na odgovornost ustanovitelja za aktivno reševanje nastalih finančnih razmer. Programske aktivnosti se od leta 2013 niso zmanjšale, kar kaže na odgovorno in pripadno ravnanje zaposlenih v instituciji. Četudi predlog sanacije kaže na jasen namen vodstva hiše, da reši trenutno finančno situacijo, pa pri tem pričakujem tudi aktivno vlogo ustanovitelja,” je dodala Žilič Fišerjeva.
Kakšna je vsebina sanacijskega načrta, še vedno ni jasno, saj ga Rošker ni javno razkril.

Poziv ministrstvu
Svet zavoda je pozval ministrstvo, naj preučijo sanacijski načrt in podajo soglasje k načrtu in aktivnostim za izvedbo sanacije ter podajo pozitivno mnenje za pridobitev soglasja o zadolževanju pri ministrstvu za finance. Po besedah Jurgeca, so jih pozvali tudi, naj nemudoma ponovno preverijo financiranje plač oziroma na novo določijo metodologijo izračuna za splošno materialne stroške z upoštevanjem specifike največjega slovenskega uprizoritvenega zavoda, ki pod eno streho združuje gledališče, opero, balet in simfonični orkester ter največji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje, ter opravi primerjavo z drugimi primerljivimi zavodi.

Na ministrstvu sicer zavračajo odgovornost in pojasnjujejo, da so javni zavodi že v začetku vsakega proračunskega leta seznanjeni z višino dodeljenih sredstev in so se dolžni pri pripravi finančnih načrtov in programov dela uskladiti na to višino.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.