07:26, pet, 10. Maj

So mariborsko letališče kupili Kitajci?





Na včerajšnji skupščini Delavske hranilnice naj bi se kot posrednik pri poslu prodaje Aerodroma Maribor razkril tajvanski Kitajec David Pu, poroča časnik Večer.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Na včerajšnji skupščini Delavske hranilnice naj bi bilo med drugim govora tudi o nedavnih naložbah slednje. Potem ko je prvi mož hranilnice Jože Stegne nedavno dejal, da je sklenil pogodbo o prodaji Aerodroma Maribor, ki upravlja z letališčem Edvarda Rusjana, a kupca ni želel razkriti, se je po pisanju Večera kot posrednik pri poslu delničarjem včeraj razkril David Pu.

FOTO: STA (Tamino Petelinšek)
FOTO: STA (Tamino Petelinšek)

Pu naj bi povedal, da ima do tega trenutka že za 100.000 evrov Delavske hranilnice, ter da je hkrati oddal še od 6 do 7 milijonov evrov vrednoponudbo za odkup 100-odstotnega deleža v Aerodromu Maribor.

Pu lastnik podjetja Vinag International

Pu je lastnik podjetja Vinag International, povezan bi naj bil z azijsko-evropskim kapitalom, ki je znan iz zgodb o najemniku Vinaga Vinmarju, družbi Tam Europe in tudi o napovedani zloglasni tovarni baterij.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Kot še poroča Večer, je Pu povedal, da izvajajo skrbni pregled Aerodroma Maribora, ki nima sreče z oživljanjem prometa na letališču, in s hranilnico usklajujejo zadnje manjše podrobnosti. Maribor bi radi investitorji letalsko povezali z določenimi kitajskimi mesti, razvijali pa bi tako potniški kot tovorni promet.

Za lete s Kitajske bi bilo treba stezo podaljšati

Še največ nejasnosti je po Pujevih besedah trenutno, kaj bo z dolgoročno koncesijo za upravljanje letališča, prav tako pa računajo na pomoč in polno podporo tako Delavske hranilnice kot slovenske vlade. Pojasnil je še, da bi bilo treba za pristajanje letal na direktni liniji med Kitajsko in Mariborom letališko stezo na letališču treba podaljšati.

 

VIR: STA / VEČER

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.