08:47, sob, 13. Apr

Soglasja za nadurno delo umaknilo veliko zdravnikov, stavka bo še trajala do preklica, na pogajanjih pa brez napredka

Po podatkih ministrstva za zdravje je v bolnišnicah soglasja za nadurno delo skupaj umaknilo približno 33 odstotkov, v zdravstvenih domovih pa okoli 17 odstotkov zdravnikov. Preklici soglasij večinoma v veljavo stopijo v začetku marca, a vodstva zdravstvenih ustanov po navedbah ministrstva že preigravajo različne scenarije ukrepov, ki bi sledili.

Na ministrstvu za zdravje so pod vodstvom državnega sekretarja Marjana Pintarja oblikovali skupino, ki je namenjena spremljanju obsega in posledic umika soglasij za nadurno delo in poteku dejavnosti v trenutnih razmerah. “Le z izmenjavo izkušenj se lahko poiščejo najboljše rešitve, ministrstvo pa je seveda na voljo za kakršnokoli pomoč, za katero je pristojno,” so STA sporočili z ministrstva.

V sindikatu Fides so v odzivu na ocene ministrstva glede števila preklicanih soglasij ocenili, “da številke same po sebi ne povedo veliko, poleg tega pa se preklici še zbirajo in dnevno vlagajo”. Po njihovih podatkih je številka bližje 50 odstotkom. Bolj pomembne od števila preklicev so po njihovem mnenju konkretne posledice oteženega delovanja posameznih zdravstvenih enot na makro ravni.

“Pri tem velja upoštevati tudi odstotek zdravnikov, ki bodo dejansko lahko opravljali nujno zdravstveno varstvo in nadurno delo. Poudarjamo, da je največ preklicev soglasij prišlo prav iz najbolj obremenjenih in kadrovsko podhranjenih delovišč,” so opozorili.

Ob tem so javno pozvali delodajalce, naj se pripravijo na nove okoliščine, in vladno stran, naj pospeši pogajanja za rešitev stavkovnih zahtev, saj “bo 1. marec kmalu tu”.

O zdravniški stavki smo govorili tudi v oddaji Vzhodna na BK TV.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavko so napovedali decembra lani zaradi neuresničenih vladnih zavez iz predhodno podpisanih sporazumov.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Predsednik sindikata Damjan Polh je takrat podal oceno, da je soglasja umaknila več kot polovica vseh zdravnikov.

2. februarja sta nato obe strani sporočili, da do nadaljnjega javnosti s potekom pogajanj ne bodo seznanjali.

Nekatere bolnišnice so medtem že napovedale, da bodo svojim zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, preklicale soglasja za delo pri drugih izvajalcih. To pa skrbi direktorje zdravstvenih domov, saj nekateri specialisti iz bolnišnic občasno delajo tudi v zdravstvenih domovih, je prejšnji teden opozorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.