02:58, tor, 14. Maj

Šolarji še zadnjič letos v šolske klopi





Učenci in dijaki bodo danes še zadnjič letos sedli v šolske klopi pred novoletnimi počitnicami. Tokrat bodo na počitnicah uživali kar deset dni, saj se bodo znova k pouku vrnili v ponedeljek, 4. januarja. V času počitnic bodo po vsej državi na voljo raznovrstne dejavnosti. Večina teh je brezplačnih ali zanje računajo simbolične prispevke.

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

Nekatere šole so učencem dale prosto že danes, druge pa bodo s proslavo obeležile dan samostojnosti in enotnosti, ki ga kot državni praznik praznujemo 26. decembra. Obilo zanimivih počitniških utrinkov je otrokom in mladim zaželela tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

V času novoletnih počitnic se bodo zvrstili številni dogodki po vsej Sloveniji. V Mariboru v domu ustvarjalnosti mladih Zveza prijateljev mladine Maribor prireja vrsto različnih delavnic. Tako bodo mladi med drugim na likovni delavnici iz volne, filca in drugih puhastih materialov izdelovali pisane cofe, mehke šale, okraske in še marsikaj drugega. V igralnici Igre brez meja bodo tekmovali v športnih igrah in reševanju zabavnih nalog, na delavnici kreativnega pisanja se bodo učili pisati pesmi in drugo.

Sicer pa bo za okoli 250.000 šolarjev deset dni počitnic tudi priložnost za preživetje več časa v družinskem krogu.

Šolsko leto se je začelo 1. septembra, ko je v šolske klopi sedlo okoli 174.000 osnovnošolcev in 75.000 dijakov. Pri tem je v prvič v šolo vstopilo 21.807 učencev, kar je največ v zadnjih desetih letih in je predvsem posledica rasti števila rojstev v Sloveniji v drugi polovici prejšnjega desetletja.

Osnovnošolci in srednješolci so si letos sicer prvi oddih privoščili že konec oktobra oziroma v začetku novembra, v času tako imenovanih krompirjevih počitnic. Pred koncem šolskega leta pa jih čakajo še enotedenske zimske počitnice, ki bodo tudi letos v dveh delih v drugi polovici februarja, in prvomajske počitnice.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.