09:11, pet, 29. Mar

Soršak odgovarja: Arzenškova zavaja





Na zadnji dan volilne kampanje se je le ta v Občini Hoče-Slivnica spremenila v napad nasprotnika. Župan občine, Marko Soršak, ki znova kandidira je prepričan, da že sam način sporočanja teh informacij kaže na zavajanje.

Ob vsem tem pa se kljub vsemu čuti odgovornega, da poda odgovore in pojasnila na navedbe volilnih štabov SLS, Lista Bojana Požarja, SDS in SNS oz. podžupanje Anite Arzenšek in njene ožje ekipe.

V zloženki, ki je v zadnjih dneh zaokrožila med občani je kar nekaj navedb, ki si po županovem mnenju zaslužijo pojasnilo
V zloženki, ki je v zadnjih dneh zaokrožila med občani je kar nekaj navedb, ki si po županovem mnenju zaslužijo pojasnilo.

SKUPAJ ZNAJO IN ZMOREJO VSE. SPORNIH VEČ KOT 150.000 €. URADNO DOKAZANO. Župan na to odgovarja, da kdor dela, naredi tudi kakšno napako. “Po mnenju Računskega sodišča RS, ki je pristojno da presoja kaj je prav se občina uvršča med 20 % najboljših občin glede zakonitosti poslovanja. Kaj je bil očitek Računskega sodišča, ki je pregledalo vsak račun in vsako pogodbo ter dokaze o narejenem? Očitek je bil, da nismo pravočasno uredili pravnih podlag. To pomeni, da beseda in dopis, da sprejmeš dogovorjeno ni nič vredno, ker mora biti vse zapisano v obliki pogodb. Ni bil očitek, da nekaj ni narejeno ampak, da bi prej morali sprejeti aneks preden smo se strinjali z dodatnimi deli, kar je v praksi skoraj nemogoče izvesti, kar vedo tudi na računskem sodišču RS. Ugotovljeno, je bilo, da so dela bila izvedena in da ni šlo za odtujitev sredstev. V tem primeru bi bilo negativno mnenje in vloženi kazenski pregoni. A zakonodaja je zakonodaja. Verjamem, da snovalci zloženke vedo, da občina deluje zakonito in odlično, a se očitno zanašajo na to, da si ne bom vzel časa za demante. Tudi vsi občinski svetniki, člani odborov in komisij so bili seznanjeni s poročilom. Še več, objavljeno je bilo takoj po prejemu na spletni strani občine. Takrat so mi iste osebe čestitale za dosežek (mnenje s pridržkom), danes pa poročilo usporavajo,” je na očitke odgovoril Soršak.

POVEZANI IN SPRAVLJENI ZA 500.000 € NAŠEGA DENARJA. Župan je prepričan, da ob iskanju rešitev s čim manj konflikti ne vidi nikakršne slabosti. “Je to, da uspeš povezati bivša župana za skupno dobro Občine in sicer spoštovanega Antona Obrehta ter spoštovanega Jožeta Merkuša res greh? Je prav, da gojimo kulturo sovraštva ali je prav, da se spoštujemo? Je res boljše gojiti kulturo sovraštva med kraji in ljudmi, češ kako imajo eni kraji v občini vse drugi pa nič? Očitek, da sem omogočil komurkoli 500.000,00 € premoženjske koristi je absurdna. Kdor ima vsaj malo zgodovinskega spomina bo vedel, da je bila občina žrtev tega, da država ni plačevala vsega kar je bilo potrebno v zvezi z logističnim centrom Oreh. Ta izkušnja nas je naučila, da moramo imeti večje garancije zoper državo, da se nam kaj podobnega ne bi zgodilo v primeru Magna. Dejstvo je, da za vse dobro, še posebej pa za vse slabo odgovarja župan. Dejstvo, je da je bila škoda občini povzročena. Dejstvo je da je Okrožno sedišče (II p 178/2012 z dne 26.11.2013) in Višje sodišče 1. stopnje (Cp 635/2014 z dne 28. 10. 2014) odločilo, da mora gospod Obreht poravnati 488.928,77 € skupaj z zakonskimi obrestmi, kolikor je občina morala plačati v arbitražnem postopku zoper avstrijska podjetja, ker ni izpolnila obljub, ki bi jih morala po moji presoji omogočiti država. Dejstvo pa je tudi, da je Vrhovno sodišče odločilo, da se razveljavita sodbi (II p 178/2012 z dne 26.11.2013) (Cp 635/2014 z dne 28. 10. 2014) ter da je občinski svet Občine Hoče Slivnica na 15. redni seji 25.01.2017 sprejel sklep, da soglaša s poravnavo, BREZ GLASU PROTI. Preseneča pa dejstvo, da je podžupanja Anita Arzenšek, dne 19.09.2018 na 1. izredni seji Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja za naziv častnega občana predlagala gospoda Obrehta. Zanimivo, da je ga. Anita tudi v tem primeru obrnila ploščo, saj je od trenutka, ko me je gospod Obreht podprl za župana postal največji zločinec v občini. Res je, ga. Anita vseskozi govori, da zna in zmore delati drugače. Tudi tokrat je to dokazala,” zaključi odgovor Soršak.

ŽUPAN LAŽE. TUDI TO ZNA IN ZMORE. NE PRIČA, AMPAK OSUMLJENEC. Soršak je prepričan, da v tem primeru nepoznavanje prava škodi. “To drži v primeru, javnih obtožb, da lažem. Z gotovostjo trdim, da postopek domnevno neizvedenega dodatnega temeljenja večnamenske dvorane v Hočah sploh ne obstaja. V namišljenem procesu nisem priča niti osumljenec. Je pa to odlična iztočnica za nekatere medije, ki iz nič naredijo pompozno zgodbo. Imam čisto vest. Kar se mi očita je popoln nesmisel. Organi pregona seveda morajo preiskati tudi bolne obtožbe političnih tekmecev. Dejstvo pa je, da je zadeva prišla na plan pred prejšnjimi lokalnimi volitvami in je bilo zadnje procesno dejanje narejeno 17.02.2015, ko so se zbirala obvestila. Kako naj vem kot navaden človek, da sem v postopku, ko pa sem bil v bolani obtožbi anonimnih umotvorcev med 10 ljudmi obtožen, da sem vplival na ljudi v postopku s svojim vplivom občinskega svetnika! Prosim vas lepo. Dejstvo je da so ostali soobtoženi že dobili, da je zadeva zaključena oz. da ni nič iz tega. Če sem iz tega sklepal, da zoper mene ne teče nič, ker je bil postopek zoper ostale soobtožene zaključen se opravičujem. Pojasnite mi tudi kako je mogoče, da je po tem postopku lahko gospod Jožef Merkuš, ki so mu tudi očitajo kazniva dejanja bil v letu 2016 imenovan na Okrožnem sodišču kot sodnik porotnik. Nisem sicer strokovnjak za pravo, sem pa bila na par seminarjih,” pove Soršak.

164 PROJEKTOV. KAJ PA VODA IN KANALIZACIJA? Tudi ta navedba po besedah župana ne drži. “Nikoli si nisem mislil, da bo določene posameznike tako prizadelo, da je občina pod mojim vodenjem tako napredovala na vseh področjih delovanja. Zanimivo je, da največ kričijo ravno tisti, ki sami največ grešijo. V tem mandatu je bilo v vodovodna omrežja vloženo cca. 2.000.000,00 €, kar je največ v času obstoja občine. Prej je to področje pokrival gospod Trstenjak Zvonimir in dobival za to plačo ali kot zaposlen svetovalec ali kot podžupan. Človek, ki kaže z enim prstom na druge naj pogleda koliko prstov ima obrnjenih zoper sebe. V tem mandatu smo naredili ogromno.” Ob tem našteje izvedene projekte:
1. zamenjava cevi na Polanski cesti in v ulici Talcev,
2. rekonstrukcija vodovodnega omrežja v Novi ulici,
3. rekonstrukcija vodovodnega sistema Križna kapela,
4. izgradnja povezovalnega cevovoda Sp. Hoče- Slivnica,
5. povezava sistema Slivnica – Orehova vas,
6. obnova vodohranov (Volk, Lešnik, Polana 1 in Pivola 1),
7. elektrifikacija vodohrana Polana 1,
8. elektrifikacija vodohrana Polana 3,
9. elektrifikacija vodohrana Rec/Mikuž in
10. elektrifikacija vodohrana Pivola 1.

Uspešno je bila zaključena investicija v času obstoja Občine Hoče-Slivnica, ki je bila financirana z EU sredstvi. Naredili so 17.700 metrov kanalizacijskih poti, ter hkrati uredili še poti, kjer je bilo to potrebno:
1. sekundarna kanalizacija Rogoza IV faza,
2. sekundarna kanalizacija cesta v Skoke 1 faza,
3. sekundarna kanalizacija cesta v Skoke 2 faza,
4. sekundarna kanalizacija ulica Milke Volk,

TUDI KADROVATI ZNAJO IN ZMOREJO. Tudi tukaj župan ne vidi razlogov za kritiko. “Res je, da sem za direktorja imenoval mag. Petra Cokan, mag. prav, univ. dipl. inž. str., dipl. inž. str. inž. str., ker sem vedel, kako deluje in ker je imel bogate izkušnje z vodenjem projektov ter pridobivanjem evropskih sredstev. Pred zaposlitvijo direktorja, je bilo prosto delovno mesto za pravno kadrovske zadeve, ki ga je zasedla mag. Vanja Jus, mag. prav., dipl. inž. str., ki je s svojim znanjem, izkušnjami in delovnim elanom aktivno pripomogla, da je občina napredovala glede na kazalnike razvoja in kvalitete življenja za 62 mest? Gre za verodostojne podatke iz Informacijskega sistema slovenskih občin. Kvaliteta življenja se presoja po 54 kazalnikih uspešnosti z 8 področij: demografije, proračunske učinkovitosti, gospodarstva, trga dela, izobrazbe, življenjskega standarda, socialne kohezije in politične kulture ter okolja. Ob tej priložnosti se ponovno zahvaljujem celotni občinski upravi,” zaključi Soršak.

SORŠAK JE OPDPRL TUDI FIRMO IN ZAČEL GRADITI NOVO HIŠO. NJEMU SE SPLAČA BITI ŽUPAN! Župan pa svojo funkcijo dojema popolnoma drugače. “V čast si štejem, da sem lahko župan, razvojno najhitreje se razvijajoče občine v Sloveniji z prebivalci, ki še posebej v ključnih trenutkih znajo stopiti skupaj. Gospod Hvauc je med drugim izjavil, da od Magne v občini ni nič drugega kot moja hiša. Pokažite mi prosim avtomehanika brez avta. Je res nenormalno, da si gradbinec zgradi hišo? Meni je bil to že od nekdaj cilj in za ta cilj garam, ter ga bom plačeval do svojega 67 LETA, česar nama verjetno ne zavidate,” je v svoj zagovor povedal župan Soršak.

Kaže, da se večina predvolilnih informacij namenjenih občanov spreminja v iskanje krivd in slabosti drugih županskih kandidatov ali kandidatk, namesto, da bi vsak poudaril le svoje dobre lastnosti in odličen program, ki bi prepričal še tako dvomljivega občana. Potrebno se je namreč zavedati, da bodo o županih ali županjah odločali zgolj volivci in volivke, ki si želijo predvsem dobrih programov in rešitev za kvalitetnejše življenje v njihovi občini, in to že to nedeljo, 18.11.2018.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.