18:21, sob, 18. Maj

Spodbujajo mlade strokovnjake





Minuli torek so najboljšim študentom Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor že dvaindvajsetič zapored podelili nagrade Sklada Henkel Maribor. Nagradili so najboljšo diplomantko, magistra in doktorantko.

nagrajenci sklada henkel maribor

Na svečanosti, ki so jo gostili na Univerzi v Mariboru, so predstavniki Sklada Henkel Maribor že tradicionalno nagradili avtorje najboljših zaključnih nalog dodiplomskega, magistrskega in doktorskega študija kemije in kemijske tehnologije. Člani komisije so kot najboljše ocenili: diplomsko nalogo Petre Utroša, magistrsko nalogo Božidarja Aničića in doktorsko nalogo Andreje Nemet.
Petra Utroša je v svoji nalogi z naslovom »Kemiluminiscenca kot vir fotokopolimerizacije«, raziskala možnost sprožitve reakcije s svetlobo, ki nastane pri reakciji kemiluminiscence.
Božidar Aničić je prepričal komisijo z magistrskim delom »Izraba nizkotemperaturnih energetskih virov z binarnim termodinamičnim ciklom«. V študijskem letu 2014/15 so Aničića razglasili tudi za najboljšega študenta Univerze v Mariboru, s povprečno oceno 10 (na bolonjskem magistrskem študiju).
Doktorska disertacija z naslovom »Sinteza procesov in procesnih podsistemov za celotno življenjsko dobo«, ki jo je izdelala Andreja Nemet na FKKT UM, sodi v znanstveno področje Kemijsko inženirstvo in je usmerjena v sintezo procesov ob upoštevanju prihodnjih cen energentov, surovin in proizvodov. Gre za njen drugi doktorat.

55 let študija kemije in 20 let samostojne kemijske fakultete um (2)

Člani komisije za izbor najboljših del niso imeli enostavne naloge, kar dokazuje vsebinsko kakovost del ter veliko vloženega truda študentov. To potrjuje tudi izjava dekana FKKT UM, Zdravka Kravanje, ki je na slovesnosti med drugim dejal: »Zavedamo se, da podpora iz industrije pomeni priznanje za študijska prizadevanja tako študentom kot tudi zaposlenim na fakulteti, pomeni pa tudi priznanje znanstveno raziskovalnemu delu. Spremljanje svetovnih trendov in odprtost za nove ideje našim študentom omogoča pridobivanje širokega znanja. S prenosom znanja v prakso pa bodo svoje znanje še nadgradili ter tako uspešno nadaljevali in gradili svojo kariero.«

henkel (7)

Direktor Henkla Maribor, Rolf Müller-Grünow, pa je ob podelitvi nagrad med drugim poudaril: »Da lahko sledimo viziji, ne potrebujemo rutine. Potrebujemo inovacije, ki jih vzpodbujajo domišljija, kreativnost in nove ideje. Vemo, da večina kreativnosti, predlogov za izboljšave in napredne, včasih celo futuristične ideje pride s strani neobremenjenih znanstvenikov, pogosto tudi študentov. Zato Henkel Maribor s svojim nagradnim skladom podpira znanstveno raziskovalno delo.” Z nagradami najboljšim študentom tako izkazujejo priznanje vzpodbudo, da bodo svoje znanje in izkušnje prenašali tudi v prakso.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.