16:05, sob, 27. Apr

“Šport brez poškodb”





Bliža se poletje, ko bodo mnogi zaradi nekoliko manj intenzivnega dela lahko našli nekaj več časa za rekreacijo. V tokratni delavnici Šport brez poškodb je predavateljica Mirica Rutnik zbrala nekaj koristnih nasvetov za zdravo športno aktivnost v naravi.

“Gibanje pomeni življenje. Le z gibanjem ohranjamo vitalnost, polno doživljamo okolico ter uživamo v športu in ne nazadnje pri delu. Šport in telesna aktivnost sta v vseh življenjskih obdobjih zelo pomembna, vendar pomemben je pravilen pristop,” je poudarila Mirica Rutnik.

unnamed (5)

Skozi praktični prikaz so se naučili katere so strukture, ki nas podpirajo (stabilizatorji) in mišice, ki nas premikajo Naš mišični gibalni sistem je zapletena biomehanična celota. Prav zato je Rutnikova poudarjala pomen kakšna je statika telesne drže. Naučili se bomo razbremenitve hrbtenice. O stresu v športu in kako se to odraža na mišičnem sistemu. Spregovorila bom o večni preglavici v športu in to je preobremenitveni sindromu.

Podala je koristne informacije povezane s poškodbami gibal pri teku in kolesarjenju in možnostmi povezani za preprečevanje ter kako sami ukrepamo v primeru, da pride do poškodbe.

Med drugim so se naučili, kaj so to stabilizatorji hrbtenice in medenice. Kot pravi Rutnikova več kot 80% bolečine ni zaradi zaradi izbočenja diskusov. Namreč degeneracija diskusov je normalen postopek, medtem ko do bolečin v hrbtenici večinoma pride zaradi sklepov križnice, malih sklepov hrbtenice in nepravilne medmišične aktivacije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.