10:11, pet, 29. Mar

Športna društva v Rušah še vedno brez finančne podpore občine Ruše





V Rušah se te dni športna društva ukvarjajo s finančnimi likvidnostnimi težavami, namesto da bi se ukvarjali z dobrim delom in razvojem športa med mladimi. Občina Ruše v slabih 5 mesecih leta 2019 ni uspela poskrbeti za financiranje športnih društev in kot kaže društva še vsaj 2 meseca sredstev na svoj račun ne bodo prejela, saj občina vse do danes še ni poskrbela za razpis sofinanciranja športa v občini Ruše.

Med drugim je potrebno izpostaviti, da je pogoj za pričetek postopka razpisa za sofinanciranja športa v Rušah,  sprejet LETNI PROGRAM ŠPORTA na občinski seji in ne proračun občine. Tako bi lahko občina Ruše že v mesecu januarju, februarju ali marcu ob sprejetju LETNEGA PROGRAMA ŠPORTA izvedla razpis in ne bi rabila čakati na sprejetje proračuna, kar Zakon o športu po 19.členu tudi dopušča, a do sprejetja kljub temu ni prišlo.

obcina ruse

V Mestni občini Maribor danes že odpirajo prispele vloge

V Mestni občini Maribor so ravno na podlagi sklicevanja na zakon o športu, brez sprejetega proračuna izvedli razpis že meseca marca, kljub temu da gre za veliko bolj kompleksnejšo občino. Tudi v mariborski občini se je, enako kot v Rušah, z lanskim letom zamenjalo vodstvo.

ODZIV ŠPORTNIH DRUŠTEV IN ŠPORTNE ZVEZE RUŠE

Svoje videnje o vsem skupaj je podal tudi predsednik Športne zveze Ruše, Renato Kolmanko: „Traja zaradi teh političnih zadev, ki se pač dogajajo na občini, to je jasno, v to kaj se pa dogaja, pa se kot predsednik Športne zveze Ruše nebi spuščal.“ Kot predsednik dveh športnih društev NLP in Plavalnega društva pa pove, da imajo probleme funkcionirati, enako kot ostala društva.

Renato Kolmanko

Peter Frumen iz Športnega društva Ruše ocenjuje, da je to velik problem za društva in njihovo delovanje, na podlagi tega so na društvu sprejeli sklep, ki so ga občini posredovali, da naj prične s financiranjem po dvanajstinah. „To je velik problem za vse tekmovalne športe in rekreativne športe, panožne zveze zahtevajo članarine, izobraževanja kadrov se izvajajo v začetku leta in če se teh ne udeležiš nimaš niti možnosti izvajanja in to je velik problem.

Peter Frumen

V enem večjih društev v Rušah so bili v preteklih mesecih zelo aktivni, nam pojasni predsednik Ivan Čerič: „Začeli smo s tekmovanji že februarja, marca smo že imeli kvalifikacije za državno prvenstvo, izvedli državno prvenstvo, denarja pa od občine pa še ni bilo. Seveda če ni bilo razpisa, tudi denarja ni.

Ivan Čerič

Na NK Pohorje si želijo, da do tovrstnih problemov ne bi prihajalo, saj bi lahko šola nogometa tako potekala nemoteno. Sekretar društva Marko Ozim nam je povedal: „Če bo razpis danes, dejansko sredstev društva še ne bodo videla vsaj dva meseca, če ne bo pritožb.“ Prav tako ne vedo kako bodo poravnali tekmovalne in organizacijske stroške, ki nastajajo v teh mesecih. So v situaciji, ko zalagajo svoj denar, prosjačijo sponzorje, starše.

Marko Ozim

Medtem, ko se športna društva v Rušah ukvarjajo z golim preživetjem, pa podjetja, ki skrbijo za odnose z javnostjo in dober ugled občine v javnosti, sredstva za svoje delo nemoteno prejemajo brez kakršnega koli razpisa. Do danes sta za to skrbeli že dve podjetji, po naših informacijah, pa se bo delu PR-a pridružilo še kakšno podjetje in posameznik.

O zadevi so te dni poročali tudi na BK TV kjer so želeli izjavo županje Urške Repolusk, a kot so poročali, ta za izjavo pred kamero ni imela časa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.