11:16, pon, 29. Apr

Sprejeta vrsta ukrepov za oživitev mestnega jedra





V Mariboru je bila sprejeta vrsta ukrepov za oživitev mestnega jedra, je danes zatrdil župan Andrej Fištravec. Ob tem je zavrnil očitke, da mesto ne stori dovolj, da bi ustavilo praznjenje prodajaln in gostinskih lokalov v središču. Tam je 111 lokalov v občinski lasti, od tega je le šest nezasedenih, je poudaril.

Fištravec

Na Gosposki ulici, ki se v medijih večkrat omenja kot ena najbolj propadajočih ulic v središču Maribora, je občinskih 26 lokalov, od tega so prazni trije, pa še za te po županovih besedah potekajo pogovori za njihovo skorajšnjo zapolnitev. Preostalih 32 lokalov je v zasebni lasti, zato na njihovo vsebino občina, tako Fištravec, nima vpliva.

Decembra lani so na občini oblikovali interdisciplinarno skupino za staro mestno jedro, ki naj bi spisala dolgoročno strategijo oživljanja mestnega jedra. Slednje s spremembami nakupovalnih navad potrošnikov in odpiranjem velikih trgovskih centrov po Fištravčevih besedah doživlja podobno usodo kot številna druga evropska mesta.

V središču Maribora so v zadnjem letu med drugim odprli destinacijsko trgovino Zavoda za turizem Maribor, s pomočjo socialnih podjetij obudili Tkalski prehod, začasno uredili Glavni in Rotovški trg, obnovili Smetanovo ulico ter onemogočili parkiranje vozil na Židovskem trgu. “To so majhni posegi z velikimi učinki,” je na današnji novinarski konferenci dejal Fištravec, ki bo na oktobrskih volitvah znova kandidiral za župana.

Lotili so se tudi več desetletij nerešenega vprašanja prostorske stiske Umetnostne galerije Maribor (UGM). Po besedah vodje občinske službe za razvojne projekte in investicije Borisa Ketiša so preučili možnosti ohranitve UGM na sedanji lokaciji na Strossmayerjevi ulici in selitve v stavbo nekdanje SDK na Trgu Leona Štuklja.

Izkazalo se je, da bi bili gradbeni posegi v drugem primeru manj zahtevni in projekt cenejši, vendar pa morajo do končne odločitve narediti še oceno obratovalnih in programskih stroškov morebitne preselitve na Trg Leona Štuklja. “SDK se kaže kot boljša rešitev, a pod pogojem, da jo dobimo brezplačno od države,” je dejal župan. Denarja za to investicijo pa tako trenutno ni.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.