04:29, sre, 7. Jun

STA: Ukom ustavil financiranje STA, ta nadaljuje svoje poslanstvo

Vlada je v ponedeljek sprejela informacijo Ukoma o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe v letu 2020 ter sklenitve pogodbe za 2021. Ukom STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe. Vodstvo STA ocenjuje, da to ogroža delovanje agencije, vseeno napoveduje nadaljevanje poslanstva STA. Na odločitev Vlade in Ukoma pa se je odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Kot je zapisano v informaciji Urada vlade za komuniciranje (Ukom), ki jo je vlada sprejela na dopisni seji, so za namen sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021 direktorja STA Bojana Veselinoviča pozvali k predložitvi dokumentov, iz katerih bi lahko razbrali finančno poslovanje STA. “Ker nam direktor STA kljub večkratnim pozivom želene dokumentacije ni poslal, Ukom pred pridobitvijo le-te ne more nadaljevati z izplačevanjem zahtevkov za plačilo nadomestila za opravljanje javne službe na podlagi sklenjene pogodbe,” so zapisali. Brez celovitega pregleda nad poslovanjem STA prav tako ne more ugotoviti, kaj pomeni “primerno financiranje” za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, kot ga določa zakon o STA, posledično pa ne more skleniti pogodbe za financiranje javne službe, ki jo bo opravljala STA v letu 2021, so še navedli na Ukomu.

Vodstvo STA zavrača navedbe Ukoma

Vodstvo STA je v današnji izjavi zavrnilo te navedbe. Po njihovi presoji Ukom nima pravne podlage niti za prenehanje financiranja javne službe obveščanja, ki jo na podlagi letne pogodbe izvaja STA. STA namreč izpolnjuje vse obveznosti iz naslova pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020 in zakona o STA, navajajo. Dopisi Ukoma so, kot dodajajo, zahtevali vrsto pojasnil: od vsebinskih vprašanj, povezanih z novinarskim delom kolektiva STA, konkretnimi novinarskimi vsebinami in odzivi nanje, ki so v opreki z zakonsko zagotovljeno avtonomijo uredništva, do vrste listin, podatkov in zbirk podatkov, ki se nanašajo na tržno dejavnost. Na dopise Ukoma je STA redno odgovarjala, na način in v okvirih, ki jih predvidevata zakonodaja in letna pogodba. Pri tem poudarjajo, da je Ukom zahteval določene podatke, ki bi jih lahko le vlada, ki po zakonu o STA v imenu RS kot edine ustanoviteljice izvaja pravice družbenika.

Navajajo še, da STA s svojim poslovanjem in drugimi informacijami redno seznanja nadzorni svet STA, letna poročila pa obravnavata tudi državni zbor in državni svet. Poslovanje STA je tudi predmet rednih letnih zunanjih in notranjih revizij. “Vse te varovalke izkazujejo, da izpolnjujemo vse z zakonom določene obveznosti brez kakršnih koli večjih posebnosti; še več, državni zbor je ob potrjevanju letnih poročil ustanovitelja, torej vlado, večkrat pozval k zagotovitvi zadostnega financiranja, sploh ob dejstvu, da STA stroške za opravljanje javne službe že vrsto let pokriva iz naslova svojih tržnih dejavnosti,” so navedli.

Prekinitev financiranja ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost opravljanja predpisane dejavnosti opravljanja javne službe obveščanja

“V STA smo se zaradi zaustavitve financiranja s strani Ukoma znašli v položaju, ki ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost opravljanja zakonsko predpisane dejavnosti opravljanja javne službe obveščanja,” so opozorili. Na STA poudarjajo, da bodo, dokler bodo lahko, kljub tej potezi nadaljevali s celovitim, ažurnim in nepristranskim poročanjem v skladu s poslanstvom nacionalne tiskovne agencije. “A v primeru nadaljevanja takšnega odnosa s strani Ukoma do STA bo ogrožena ne le stabilnost poslovanja in socialni položaj zaposlenih in sodelavcev, ampak tudi prihodnost agencije, ki bo drugo leto tako kot slovenska država praznovala 30 let obstoja,” so še poudarili.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav