04:29, ned, 7. Jul

Številni ostali brez potrdila o prebolevnosti: “Nedopustno, da jim ni možno izdati potrdila le zato, ker so zboleli in preboleli covid-19 v tujini”





Poročali smo že, da se je na nas obrnil Jože, sicer zaposlen v Avstriji, ki je pred dnevi v Avstriji opravil PCR, ki je pokazal okužbo s koronavirusom. Da je okužen, je sporočil tudi svoji osebni zdravnici v Sloveniji in tedaj naj bi mu dejala, da ni potrebno, da test opravi še v Sloveniji, ter da bo na podlagi opravljenega testa prejel potrdilo o prebolelosti. Ob izteku karantene pa je naletel na težavo. Potrdila ne more dobiti.

“NIJZ ne more v CRPP vpisovati testov tujih laboratorijev”

Na NIJZ so za lokalec.si dejali, da se v Sloveniji potrdila o prebolelosti izdajajo na podlagi pozitivnega PCR-testa, ki ga je v CRPP (Centralni register podatkov o pacientih) vnesel eden od akreditiranih laboratorijev za PCR-teste: “Verodostojnost vnesenega testa v CRPP se v tem primeru vedno jamči z digitalnim podpisom izvajalca testiranja (torej enega od mikrolaboratorijev, NLZOH, IMI ali UKC LJ), na tak način se zagotavlja ustrezna zakonsko predpisana sledljivost in pravilnost izvidov.”

Glede vpisovanja tujih testov pa so komentirali: “NIJZ ne more v CRPP vpisovati testov tujih laboratorijev, saj ne moremo zagotavljati verodostojnosti takih listin, niti nismo akreditiran laboratorij za vpisovanje PCR testov. Če je bila oseba testirana pozitivno v tujini, mora potrdilo o prebolelosti prejeti od tiste države, kjer je bilo cepljenje izvedeno.”

Potrdili so, da se srečujejo s takimi primeri, osebe, ki so testirane v tujini, pa napotijo, da pridobijo potrdilo tam, kjer so bili testirani.: “Sicer pa tudi Slovenija izdaja potrdila o prebolelosti za tuje državljane, ki so bili testirani pri nas in bili pozitivni.”

“Nedopustno, da slovenskim državljanom ni možno izdati potrdila o prebolevnosti le zato, ker so zboleli in preboleli covid-19 v tujini”

Obrnili smo se na Varuha človekovih pravic, kjer so potrdili, da so lani res prejeli nekaj zadev, ki so se nanašale na težave oseb pri pridobivanju potrdil o prebolevnosti koronavirusne bolezni, ker so bile testirane s PCR testom v eni izmed sosednjih držav, česar pa v Sloveniji niso mogle uveljavljati. V zvezi s pridobitvijo EU digitalnega covidnega potrdila (EU DCP) se je varuh obrnil na Ministrstvo za zdravje, saj se mu je zdelo nedopustno, da slovenskim državljanom ni možno izdati potrdila o prebolevnosti le zato, ker so zboleli in preboleli covid-19 v tujini,
če to izkazujejo z verodostojno medicinsko dokumentacijo.

Prav tako se mu je zdelo nesprejemljivo, da bi slovenske državljane, ki so se okužili in preboleli covid-19 v tujini, kljub predložitvi dokazil o prebolelem covid-19, ki izkazujejo, da njihove navedbe držijo, napotovali nazaj v države, kjer so se okužili, z namenom, da pridobijo potrdilo o prebolevnosti.

“Ministrstvo za zdravje je odgovorilo, da je s problemom seznanjeno in išče možnosti za tehnično nadgradnjo sistema izdaje digitalnih potrdil, tudi za osebe, ki so covid-19 prebolele v tujini in bile tam testirane s PCR testom. Ministrstvo je odgovoru 21. 10. 2021 sporočilo, da v tistem trenutku veljavni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21, 152/21 in 155/21) začasno določa pogoje prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Iz tega odloka je bilo razvidno, da je test PCR ustrezen, če je opravljen v državi članici Evropske unije oziroma če vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR, izdan v državi članici Evropske unije, če je opremljen s QR kodo v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom EU DCP, in če omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP,” pojasnijo.

“Organi se med seboj ne znajo dogovoriti. Dejansko gre za problem, katerega bi državi morali rešiti. “

S takšnimi primeri so seznanjeni tudi v Sindikatu SDMS: “Seveda je vse samo v birokraciji in morebitnem medsebojnem dogovoru med državami. Na začetku epidemije, je bila težava s pridobivanjem odločb o karanteni podobna, kar so pa rešili z medsebojnim dogovorom, tako, da je slovenska odločba o karanteni, veljala tudi v Avstriji. Očitno je zdaj drugače oz. se tudi tam, kot pri nas, organi med seboj ne znajo dogovoriti. Dejansko gre za problem, katerega bi državi morali rešiti. “

Mario Fekonja, predsednik SDMS je dejal, da sicer pogosto opažajo, da se delavci “aktivirajo” prepozno: “Predvsem začnejo spraševati prepozno. In ne samo iz tega področja. Enako je tudi pri dohodninah, davčnih odločbah, odpovedih delovnih razmerij, itd,… “

Obrnili smo se na Ministrstvo za zdravje in jih povprašali, zakaj do danes težave niso rešene, kljub temu, da so številni na to nepravilnost opozarjali že pred meseci. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.