05:16, čet, 16. Maj

ZMEDA: Kljub pozitivnemu PCR testu, ostal brez potrdila





Na nas se je obrnil Jože, sicer zaposlen v Avstriji, ki je pred dnevi v Avstriji opravil PCR, ki je pokazal okužbo s koronavirusom.

Da je okužen, je sporočil tudi svoji osebni zdravnici v Sloveniji in tedaj naj bi mu dejala, da ni potrebno, da test opravi še v Sloveniji, ter da bo na podlagi opravljenega testa prejel potrdilo o prebolelosti. Ob izteku karantene pa je naletel na težavo. Potrdila ne more dobiti.

“Na NIJZ so rekli, da je edina možnost, da test ponovno opravim v Sloveniji. Mož je poklical svojo zdravnico in prosil, da ga napoti na test, a odgovor je bil ne, saj bom po tolikšnem času skoraj 99 procentov negativen na covid,” pove. Obrnil se je na varuha človekovih pravic, kjer naj bi mu povedali, da se veliko ljudi srečuje z istimi težavami in ga napotili, da se ponovno obrne na NIJZ in zahteva strokovni odgovor. “Dejali so, da lahko mejo prestopim s covid testom, ki mora biti starejši od 10 dni in zatrdili, da stojijo za svojimi besedami.”

Ko je želel odpreti svoj test, pa več ni mogel dostopiti do njega, ne na telefonu, ne na računalniku. Včeraj je opravil hitri test, s katerim je danes prestopil mejo. “Klicali smo tudi sindikat za tuje delavce, katerega član sem, a ne poznajo rešitve.”

Meni, da do tega ne bi prišlo, v kolikor bi bili osebni zdravniki v Sloveniji seznanjeni, da mora oseba, ki opravili PCR v Avstriji in je ta pozitiven, test narediti še v Sloveniji, v kolikor oseba želi potrdilo o prebolelosti.

Obrnili smo se na NIJZ, Varuha človekovih pravic, sindikat delavcev in na Zdravstveni dom Dr. Adolfa Drolca Maribor. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.