07:49, ned, 28. Apr

Številni poročajo o množičnem pojavu letal: Odvilo se je usposabljanje letalskih posadk in kontrolorjev združenih ogenj





Od torka, 22. do petka, 25. februarja, je na Osrednjem vadišča Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki so ga v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil. Piloti letal Pilatus PC-9 pa so se urili tudi v letenju na nizkih višinah.

Na Osrednjem vadišču so usposabljanje kontrolorjev združenega ognja podpirali in izvajali lastno usposabljanje pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in 31. lovskega polka z letali F-16.

Posadke letal so v sklopu lastnega usposabljanja izvajale urjenje pilotov in tehničnega osebja pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta, izmika z območja delovanja ter poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij. Usposabljanje je potekalo v določenih časovnih intervalih.

15. polk vojaškega letalstva je na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje letališča Postojna. V usposabljanje je bil vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki je skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Načrtovano letenje je dnevno potekalo le na dveh smereh z intenzivnostjo dveh letal.  Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z letalniki Slovenske vojske. Med izvajanjem aktivnosti so se piloti v največji možni meri izogibali letenju nad večjimi naselji, so zapisali v sporočilu za javnost v Slovenski vojski.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.