21:30, ned, 19. Maj

Štirje mestni svetniki “gredo po svoje”





Štirje mestni svetniki, do nedavnega pripadniki Liste župana Andreja Fištravca, so ustanovili svoj klub svetnikov, imenovan Aktivni Maribor. Med razlogi za izstop so med drugim zapisali, da “se je v času od ponovne izvolitve Andreja Fištravca na mesto župana zgodilo preveč spodrsljajev in napačnih odločitev.

Vir: Facebook
Vir: Facebook

Z razočaranjem ugotavljamo, da se je v času od ponovne izvolitve Andreja Fištravca na mesto župana zgodilo preveč spodrsljajev in napačnih odločitev, pod katere se ne želimo podpisati in nad katerimi nismo imeli nadzora,” piše v sporočilu za javnost, ki so ga pripravili Andrej Trobentar, Ivan Žebeljan, Miloš Stevanovič in Sašo Papp. Ocenjujejo, da stagnacija in neuresničevanje predvolilnih obljub za mesto in prebivalce postajata moreča. Trdijo, da so so dolgo opozarjali na težave in nepravilnosti, a da zanje ni bilo razumevanja in posluha. “Zato smo se odločili, da postanemo samostojni svetniki, združeni v nov klub svetnikov. Verjamemo, da bomo kot skupina AktivniMaribor.si lahko bolje upravičili glasove, ki so nam jih na preteklih volitvah namenili Mariborčanke in Mariborčani,” pišejo svetniki ter dodajajo, da si ne želijo delitve na “naši” in “vaši”, pač pa “sprejemanja odločitev s širšim konsenzom na osnovi strokovnih argumentov.”

Zaradi nastalih okoliščin so na Mestni občini že sklicali izredno novinarsko konferenco. Podrobnosti sledijo…

Dodano, danes ob 18.10

“Za mesto in prebivalce postajata moreča stagnacija in neuresničevanje predvolilnih obljub,za kar je po našem videnju kriva neorganizirana, neučinkovita in očitno premalo sposobna ožja županova ekipa. Dolgo smo opozarjali na težave in nepravilnosti, vendar na drugi strani nismo naleteli na razumevanje in posluh. Zato smo se odločili, da postanemo samostojni svetniki, združeni v nov klub svetnikov. Verjamemo, da bomo kot skupina AktivniMaribor.si lahko bolje upravičili glasove, ki so nam jih na preteklih volitvah namenili Mariborčanke in Mariborčani, ter bolj konstruktivno in neposredno sodelovali pri izzivih, pred katerimi stoji naše mesto,” so pojasnili svoj izstop.

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi omenjeno četverico, kateri bi se v prihodnjih dneh lahko pridružil še kateri od preostalih trinajstih Fištravčevih svetnikov, motilo predvsem delovanje nekaterih županovih najožjih sodelavcev, predvsem zunanjega svetovalca z velikimi pooblastili, Marka Kovačiča, imenovanega tudi župan v senci.

Mariborski župan Andrej Fištravec je izstop sprejel z razočaranjem: “Lažje je kritizirati kot sodelovati,” je dejal. Kot pravi bo vesel njihovih predlogov, verjame pa, da se je z njihovim odhodov začela nova volilna kampanja. Se je pa župan opravičil, ker je v primeru kitajskih investitorjev verjel v hitre nebirokratske procese pri sprejemanju investitorjev. Zato bo, po njegovih besedah, prihodnji teden imel srečanje z ministrom za gospodarstvo na to temo.

“Za uresničevanje svoje vizije, potrebujem čas,” je ob tem dodal in opomnil na razmere v kakšnih z ekipo delajo. “Verjamem dobro, želim dobro in delam za dobro,” pravi. Ob tem se nadeja, da bodo prvi rezultati vidni že v drugi polovici 2016, ko bo tudi predstavil platformo, ki jo usklajuje z ministrstvom. “Sedaj bomo tudi videli, kdo je pripravljen sodelovati v dobro mesta,” je dodal Fištravec.

In kako bo občina delala od ponedeljka dalje?

“Nadaljevali bomo uresničevanje naših obljub in vizij, upravni procesi potekajo. Upam, da bodo svetniške skupine podprle projekte in rešitve v dobro mesta. Ne želim politično motiviranih reakcij, ki bi bile v škodo mesta,” so bili enotni sogovorniki na današnji izredni novinarski konferenci.

Podžupanja Mestne občine Maribor Jelka Černivec je povedala, da ima vsaka ekipa svoje napake ter “da ne obstaja popolno idealno razmeje.”Tako življenje kot politika je vedno skrivnost. Nikoli ne veš kam te bo življenje pripeljalo. Zavedamo se tako koalicijske pogodbe kot obljub. Nadaljevali bomo in do konca našega mandata upamo, da bomo imeli podporo vseh tistih, ki sedijo v Mestni občini Maribor, saj samo spoštovanje, razumevanje vodi k uspehu. Razumemo, da razmere tako v državi, kot v Mariboru še vedno dovoljujejo poti do novih uspehov. Vsaka resna vizija pa potrebuje svoj čas,” je dejala Černivčeva.

Podžupan Mestne občine Maribor Zdravko Luketič je izpostavil, da je koalicijska pogodba zanj okvir, ki jih povezuje v skupnem delovanju za izboljšanje stanja v Mariboru. “Ključno ni število glasov koalicije ampak vsebina predlogov o katerih odločamo. Pričakujem, da bodo podprte vse odločitve, ki so v korist vseh v Mariboru. Že v preteklosti so župani delovali brez večinske koalicije, kar je sicer podaljšalo sprejemanje odločitev a je odločanje nemoteno potekalo. Za sprejemanje odločitev, ki so v korist vseh v Mariboru ni ključno le število svetnikov, ki jih ima posamezna stranka ali lista,” je dodal.

Direktor Mestne uprave Bojan Babič pa meni, da bo “dogodek vplival na delo mestne uprave v smislu, da se bomo v mestni upravi morali kot strokovne službe ob sedanjem delu še bolje truditi, da utemeljimo strokovne rešitve, ki sledijo uresničevanju županovega političnega programa za dobro vseh prebivalcev Maribora.”

Saša Pelko, vodja svetniške skupine Liste župana Andreja Fištravca: “Mandate smo nastopili v krizni situaciji z ogromno negativne zapuščine iz prejšnjih mandatov in tudi obkroženi z različnimi starimi političnimi hobotnicami. Zavedamo se, da nimamo velikih političnih izkušenj, ampak nismo ljudje brez vizije, saj imamo kaj pokazati, radi imamo Maribor in v njega verjamemo. Odstop naših štirih kolegov, ki jih sicer spoštujem, lahko le dojemam kot politični interes in nestrpnost oz. neznanje. Neresno je pričakovati, da se kakršni koli resni investicijski koraki vidijo v letu ali dveh. Obstajajo procesi, ki trajajo in to je treba razumeti.” K temu pa dodal: “Kot vse kaže, gre tu predvsem za osebne interese in ne za Maribor. Zavedamo se, da v mestnem svetu stvari ne bodo več iste. Zavedamo se tudi, da je spoštovani, zdaj že bivši član naše svetniške skupine Sašo Papp želel postati podžupan. Ali gre pri tem resnično za politiko, katere produkt bo “aktivni Maribor”, bomo tako svetniki, kot tudi celotna mariborska javnost lahko kmalu videli. Videli bomo, če bodo kontinuirano glasovali za vizijo in razvoj, ali pa bodo glasovali z namenom in ciljem, da bi bila dr. Andrej Fištravec in njegova ekipa prikazana kot nesposobna. Upam v iskrenost novonastale svetniške skupine, ne pa v politične igrice.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.