08:23, čet, 25. Apr

Štirje zlati inovatorji Podravja v nacionalni izbor





V Mariboru so včeraj v organizaciji Štajerske gospodarske zbornice podelili priznanja za najboljše inovacije podravske regije v letu 2018. Zlata priznanja so prejele inovacije družb Ledinek Engineering, Talum, Swatycomet in Impol, ki s tem napredujejo v nacionalni izbor.

Priznanja za najboljše inovacije podravske regije v zbornici podeljujejo 16 let z namenom spodbujanja inovativnega razmišljanja in delovanja. Kot so po današnji podelitvi sporočili iz zbornice, se je na letošnji razpis prijavilo 23 inovacij. Prispele vloge je pregledala strokovna komisija pod vodstvom Marjana Lebra in se odločila, da podeli štiri zlate, osem srebrnih in tri bronasta priznanja, kakor tudi pet zahval.

Štirje zlati nagrajenci, ki so prejeli največ točk, se bodo uvrstili v nacionalni izbor, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit Slovenija.

Ena od teh je družba Ledinek Engineering, ki sodeluje na izboru praktično vsa leta in dobiva najvišja priznanja. Tudi letos je zlato priznanje prejela njihova produktna inovacija Unipress – stiskalnica za stiskanje in lepljenje lesnih lamel v lamelne plošče poljubnih širin z možnostjo vmesnih odprtin brez izmeta.

Prejemniki zlatih priznanj so še Talum z inovacijo Eco green Alu can, Swatycomet z Inovativno linijo smolno rezanih rezalk in brusnih plošč mMetalynx Ceramic s samoostritvenim keramičnim zrnom ter Impol 2000 v sodelovanju z Alcad in C3M za inovacijo Razvoj industrijskega algoritma za načrtovanje sestave, lastnosti in proizvodnih parametrov recikliranju prijaznejših zlitin v skupini Impol.

“Že sam pogled na imena podjetij, dobitnikov zlatih priznanj, in dejstvo, da ta podjetja z inovacijami praktično vsa leta pobirajo priznanja za svoje inovacije, pove seveda zelo veliko o teh podjetjih in spodbujanju inovativnosti v njihovih sredinah,” izpostavljajo v Štajerski gospodarski zbornici.

Srebrna priznanja so prejele inovacije iz podjetij TPV Prikolice, AJM okna-vrata-senčila, Dravske elektrarne Maribor, Izoelektro, Plan-ka Špela Recer, Boxmark Leather, Mariborski vodovod in Talum Tovarna aluminija.

Bronasta priznanja so prejeli Tehniški šolski center Maribor, Občina Hoče – Slivnica ter Simonič Korošak in Nataša Grandovec.

“Izbor za najboljšo inovacijo Podravja, ki ga vsako leto organizira zbornica, spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij in razvijanju inovacijske kulture, ki jo naše gospodarstvo nujno potrebuje za razvoj in poslovno uspešno delo v domači in mednarodni konkurenci,” je še izpostavila direktorica zbornice Aleksandra Podgornik.

Posebnost letošnjega razpisa je bil inovacijski izziv – Izzivi krožnega gospodarstva, v okviru katerega je podjetje Talum Tovarna aluminija prejelo zlato priznanje. Zbornica tudi sicer aktivno deluje kot koordinator strateško razvojno-inovacijskega partnerstva Krožno gospodarstvo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.