13:23, sob, 4. Maj

Štrancar: Projekti v Mariboru gredo v pravo smer





Direktor mariborske mestne uprave Simon Štrancar, že sedmi na tem mestu v času sedanjega župana Andreja Fištravca, je prepričan, da gredo projekti, pri katerih sodeluje, v pravo smer. Kot je dejal v pogovoru za Večer, morda ne bodo prišli do 5000 novih delovnih mest, bodo pa projekti, ki bodo to omogočili, do leta 2018 šli v realizacijo.

Simon Štrancar , dir. MU MOM
Simon Štrancar , dir. MU MOM

Štrancar, ki meni, da je direktor mestne uprave nepolitična funkcija, sam pa je vanjo privolil prav pod pogojem, da se s politiko ne bo ukvarjal, je ob tem dodal, da ga je prav ta programska usmeritev najbolj pritegnila. “Župan se je odločil, da si ne bo gradil infrastrukturnih spomenikov, ampak bo denar namenil gospodarstvu,” je povedal Štrancar.

V zvezi s trditvami njegovih predhodnikov, ki so po vrsti zatrjevali, da so bili zamenjani, ker niso želeli sprejemati nezakonitih rešitev, je dejal, da je že na enem od prvih kolegijev zaposlene pozval, da če so bila storjena kakršnakoli nezakonita dejanja, naj mu prinesejo dokaze in jih bo osebno nesel na policijo ali tožilstvo.

Direktor mestne uprave je za Večer napovedal tudi rebalans proračuna, ki ga je Fištravec doslej zavračal, a ta po njegovih besedah ne bo tako kritičen, kot se je sprva napovedovalo. Kot je dejal, se je govorilo celo o devetmilijonski luknji ob koncu leta, s finančno službo pa so pri preverjanju številk prišli na samo dva milijona evrov minusa. “To pa ni nekaj, česar se ne bi dalo obvladati,” je v pogovoru za časnik dodal Štrancar.

Po njegovih besedah bodo med drugim prihodki od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča do konca leta za vsaj pol milijona evrov višji od načrtov, računajo tudi na 700.000 evrov od prodaje zemljišča, že samo s tem pa bo primanjkljaj skoraj izničen. Štrancar je napovedal, da so se že lotili popravka osnutka rebalansa, s katerim bodo uravnotežili občinske finance, ne da bi posegali v investicijske projekte.

Na vprašanje časnika, ali ni nenavadno, da je tik pred sprejetjem rebalansa zamenjal vodjo urada za finance in proračun Branko Atelšek, je odvrnil, da je ta za menjavo sama prosila prejšnje direktorje, saj naj ne bi več zmogla takšne obremenitve. Ob tem je zanikal, da bi kadarkoli odvzel pooblastilo vodji urada za komunalo Viliju Eisenhutu, ki ostaja del ekipe, saj je z njegovim delom zelo zadovoljen.

O zunanjih sodelavcih, zlasti o Marku Kovačiču, ki velja za nekakšnega župana v senci z velikim vplivom, ob tem pa je njegovo podjetje v precejšnjih dolgovih, je Štrancar, ki se v politične zadeve ne vtika, dejal, da je prav to problem Slovenije, saj v tujini tistega, ki je nekoč propadel, jemljejo kot nekoga s pozitivno izkušnjo, ki se je iz tega nekaj naučil.

V pogovoru je Štrancar večkrat omenil tudi državo, ki ne zagotavlja dovolj denarja za zakonsko obvezne naloge občin, o ponujenih 2,67 milijona evrov, ki jih vlada ponuja za prenovo mestne knjižnice, pa je dejal, da je denar dobrodošel, a če je pogojen s tem, da bo občina zapravila šest ali sedem milijonov več, kot bi po drugi varianti, je bolje, da jih ne vzamejo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.