00:46, čet, 2. Maj

Štrukelj: “V fazi odobritve so štiri cepiva”





Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je povedal, da , da za zdaj kaže, da bi omikron lahko bil manj simptomatsko pogojen glede bolezni, kar pomeni, da bi lahko šla bolezen lažje skozi. Negativen pa je, da lahko prihaja do novih mutacij, zaradi katerih bi lahko sev postal bolj nevaren.

Paxlovid je novo zdravilo družbe Pfizer, a še ni dobilo dovoljena, pričakujemo pa ga vsak čas, je pojasnil v nadaljevanju: “Obe zdravili ne preprečita okužbe, preprečita pa resnejši potek bolezni. Bolniki lahko bolezen prebolijo doma, s tem pa zmanjšamo pritisk na bolnišnice.”

V Sloveniji smo prišli tudi do prvega specifičnega zdravila – Molnupiravir. “Priporočen je za vse, predvsem starejše. Prepovedan pa je za nosečnice in pa za tiste ženske, ki želijo zanositi,” pove v nadaljevanju.

“V fazi odobritve na Evropski agenciji za zdravila so štiri cepiva. Upamo, da bodo čimprej na voljo. Cepivo Novavax bi lahko bilo na voljo že na začetku novega leta, cepivo Valneva pa pričakujemo v februarju ali marcu.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.