08:23, pon, 29. Apr

Svet zavoda ptujske bolnišnice o urgenci in likvidnostnih razmerah





Svet zavoda ptujske bolnišnice je na današnji seji med drugim obravnaval aktualne zadeve glede še vedno nedorečene gradnje urgentnega centra ter zahtevne likvidnostne razmere zavoda. Kot je povedal direktor bolnišnice Andrej Levanič, so te zlasti posledica preteklega negativnega poslovanja in kumulativne izgube v višini 6,5 milijona evrov.

ptujska-bolnisnica

Člani sveta zavoda so bili danes že pred razpravo o pripravljenih sanacijskih ukrepih za doseganje boljše likvidnostne situacije, ki jih je pripravilo vodstvo bolnišnice, tako nezadovoljni, da je Miran Golob že ob sprejemanju dnevnega reda predlagal umik te točke z dnevnega reda. Da gre le za prosti spis in še to s kupom napak, so menili nekateri, a so se nato vseeno odločili ukrepe obravnavati, ob tem pa do naslednjič zahtevati dopolnitev dokumenta.

Tekoče poslovanje sicer kaže bolj optimistično sliko, saj so v prvih devetih mesecih na Ptuju pridelali dobrih 10.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Kljub temu, da je številka v mejah pričakovanega, pa Levanič pravi, da je to ob odlični realizaciji delovnega programa premalo, saj bo ta ob koncu leta zaradi omejitev na dogovorjen program in morda zaradi stavke zdravnikov manjša. To pa se lahko po njegovem mnenju ob povečanih stroških izrazi v negativnem poslovanju.

“Brez aktivnega sodelovanja ustanovitelja, ki ima vse vzvode za uresničitev predlaganih rešitev v sanacijskem načrtu, ne vidimo možnosti za hitro stabilizacijo stanja in hitre rešitve izredno težkih razmer. Te se lahko ob najmanjšem odstopanju ali nepredvidenih dogodkih, kot je pravkar začeta stavka, takoj spremenijo v katastrofalno in ogrozijo delovanje bolnišnice,” je dejal prvi mož Splošne bolnišnice Ptuj.

Med glavnimi ukrepi za sanacijo stanja Levanič vidi tudi nov investicijski ciklus in tako omenja pomembno odobritev programa za izvajanje magnetno-resonančnih preiskav, za kar so že dobili potreben aparat.

Svet zavoda se je danes znova seznanil tudi s potekom projekta gradnje urgentnega centra, ki se na Ptuju še vedno ni začela. Ministrstvo za zdravje je okoli 1,9 milijona evrov proračunskega denarja že preneslo v naslednje leto, saj bolnišnici še vedno ni uspelo zagotoviti lastnih 600.000 evrov, na Ptuju pa doslej še niso dočakali odgovora ministrstva glede novelacije investicijskega projekta, ki je pogoj za začetek realizacije projekta.

Ker so danes člane sveta opozorili v bolnišnici, vse skupaj poteka že predolgo, od ministrstva pa da ne dobijo pravih odgovorov, pri čemer se veljavnost gradbenega dovoljenja izteče aprila naslednje leto, se je svet zavoda soglasno odločil, da od pristojnih na državni ravni zahteva potrebne odgovore. Potem ko je bilo nekaj nasprotovanja urgentnemu centru v ptujskem zdravstvenem domu, so zdaj na lokalni ravni le poenotili vrste in njihov svet zavoda je v ponedeljek soglasno podprl ta projekt.

Po Levaničevih besedah je od vseh predlogov o tem, kje dobiti 600.000 evrov, še vedno najbolj realen tisti o sodelovanju Doma upokojencev Ptuj, ki bi od bolnišnice odkupil nekatera zemljišča. Ker se je v preteklosti govorilo o tem, da je sodelovanje doma upokojencev, ki se sicer ubada z velikimi presežki iz preteklih let, nesprejemljivo za finančno ministrstvo, bodo pri njih zdaj preverili, zakaj naj bi bilo temu tako.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.