20:34, sre, 24. Apr

Svet zavoda UKC Maribor z novim predsednikom

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor v novi sestavi je za novega predsednika tega telesa imenoval Jožeta Šabedra.

UKC Maribor

Pod njegovim vodstvom so se člani seznanili z lanskim poslovanjem zavoda, ki kaže dobrega pol milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. Letos jim zaradi covida-19 znova grozi negativen poslovni rezultat.

Nekdanji kandidat SDS za mariborskega mestnega svetnika Šabeder je eden od petih novoimenovanih predstavnikov ustanovitelja, torej vlade v svetu UKC Maribor in je na položaju nasledil Ljuba Germiča, ki je decembra lani odstopil.

Poleg njega so novi člani sveta zavoda še Robert Pungerl, Andrej Šauperl, Srečko Felix Krope, Boris Miha Kaučič in predstavnik mariborske občine Zdravko Luketič. Od prej na svojih mestih ostajajo šesta predstavnica ustanovitelja Stanislava Naterer, predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Suzana Jarc in predstavniki zaposlenih v UKC Maribor Mojca Dobnik, Mitja Hojs in Lucija Kuder.

Moj cilj je preseči nekatera dosedanja nesoglasja med svetom zavoda in upravo v dobro bolnika. Trudili se bomo vzpostaviti optimalne pogoje za delo osebja UKC Maribor v dobro bolnikov,” je Šabeder dejal v izjavi za medije po zaključku današnje seje.

Na njej se je svet zavoda seznanil z letnim poročilom UKC Maribor za lani. To kaže, da je klinični center poslovno leto 2019 zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 588.300 evrov, kar pomeni, da je prvič po letu 2015 posloval pozitivno.

“Po več letih smo bili zopet v črnih številkah, zato smo zelo zadovoljni. Na letošnje leto pa bo zanesljivo vplivala epidemija covida-19, med katero je bil UKC Maribor določen kot ena od štirih covid bolnišnic,” je povedal direktor zavoda Vojko Flis.

“Po dogovoru na ministrstvu nam bo izpad programa zaradi epidemije novega koronavirusa pokril državni proračun. Če bo res tako, bo poslovanje nekoliko bolj uravnoteženo. Sicer bomo imeli težave,” je dodal.

Po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina pa bo izpad programa težko nadoknaditi. “V naslednjih tednih in mesecih načrtujemo delo tudi v popoldanskih izmenah in v sobotnih terminih. Od septembra naprej bomo dejansko začeli zmanjševati zaostanke. A se bojim, da jih ne bomo uspeli popolnoma izničiti do konca leta, pač pa šele v naslednjem letu,” je dejal strokovni direktor.

Generalni direktor pa je opozoril, da se ne sme pozabiti na nujna vlaganja v opremo in prostore. Trenutno je najbolj pereča dotrajanost oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je po besedah Flisa nujno potreben temeljite posodobitve, “če hočemo takšne epidemije obvladovati”.

“Infekcijski oddelek je ena najstarejših stavb pri nas. Mi se sicer lahko vedno organizacijsko preobrazimo, ker imamo izjemno ekipo. Vendar pa zaradi tega zastanejo nekateri drugi programi. V trenutni situaciji je to najbolj prizadelo ginekologijo in kirurgijo, ki sta covid bolnikom dali na voljo svoje prostore. Vsega tega ne bi bilo, če bi imeli v severovzhodni Sloveniji ustrezno infekcijsko kliniko,” je opozoril.

Zaposleni so po besedah Flisa dobili izplačane dodatke za delo med epidemijo. “UKC Maribor je zaposlenim izplačal vse, kar jim gre po kolektivni pogodbi. Ostaja še nekaj nejasnosti glede dodatka iz interventnega zakona, saj za tega še nismo dobili denarja. Če bi se izplačevalo vse, v zelo velikih zneskih, bi se se znašli v likvidnostnih težavah, česar si pa ne želimo,” je še povedal direktor.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.