01:33, pon, 6. Maj

VIDEO: Svetniki občine Ruše obstruirali občinsko sejo, županja na točko ni želela uvrstiti poročila nadzornega odbora





V občini Ruše se je odvila 10. redna seja, ki se je že pričela precej burno. Na dnevni red so sprva želeli uvrstiti poročilo nadzornega odbora, a neuspešno. Pred glasovanjem o proračunu pa so se svetniki odločili za obstrukcijo.

Po tem ko so svetniki Gibanja Svoboda predlagali razširitev dnevnega reda, je prišlo do nestrinjanja med svetniki in županjo. Na dnevni red so namreč med drugim želeli uvrstiti poročilo nadzornega odbora. To bi po besedah svetnikov Gibanja Svoboda moralo biti objavljeno že pred tedni, a se to ni zgodilo. V njem so zavedene nepravilnosti, ki jih je odbor ugotovil. A točka ni prišla niti na glasovanje, saj je županja Urška Repolusk dejala, da poročilo ne sme biti javno objavljeno, saj naj bi bilo pripravljeno škodljivo, vsebovalo naj bi tudi osebne podatke. Dodala je, da bo objavljeno takrat, ko bodo prejeli presojo oz. vse potrebne dokumente s strani pristojnih institucij, ministrstev.

Darko Knez, Gibanje Svoboda, nam je po seji dejal: “To poročilo bi moralo biti že zdavnaj objavljeno na spletnih straneh, žal pa do tega ni prišlo. V tem poročilu so zapisane stvari, ki svetnike skrbijo, zato smo želeli, da se to poročilo obravnava po statutu Občine Ruše. Županja to venomer preprečuje z nekimi izgovori.” 

“Jasno, da so nekatere stvari za županjo obremenjujoče, a dodal, da imajo vsi pravico videti, kaj vsebuje.”

Tomi Prosnik, ZA – Združena akcija, je dejal, da so roki mimo in da je potrebno, da se obravnava glede na samo vsebino samo. Dodal je, da je jasno, da so nekatere stvari za županjo obremenjujoče, a dodal, da imajo vsi pravico videti, kaj vsebuje. Tako svetniki kot občani Ruš. Županja je vztrajala pri svojem, dejala je, da je poročilo enostransko pripravljeno, celo nezakonito.

Igor Škrinjar, Slovenska demokratska stranka – SDS, pa je povedal, da meni, da si s tem, ko poročila ne dajo na dnevni red, delajo več škode kot koristi. Barbara Jert, ZA – Združena akcija, je županjo pozvala, da pove, v katerih točkah poročilo krši poslovnik in v katerem členu je zapisano, da mora poročilo vsebovati odziv na poročilo. Da se poročilo prihodnjič uvrsti na dnevni red, je podprl Ladislav Pepelnik, Neodvisna lista #SKUPAJ, in dodal, da si želi, da začnejo čimprej normalno delovati, stopijo korak nazaj in gredo skozi dnevni red.

Županja se ni odločila za nadaljevanje seje

Obravnavali so tudi Odlok o proračunu Občine Ruše za leto 2024 (prva obravnava). Županja je pojasnila, da je največja težava povprečnina, ki povzroča luknjo v proračunu in to v višini 600.000 evrov. Proračun za letošnje leto je sicer predviden v višini 11 milijonov evrov. Po predstavitvi proračuna so se oglasili svetniki.

“Proračun ni investicijsko naravnan. Ni investicij, ki bi kraj peljale naprej, na področju podjetništva, turizma, razvoja. Kaj bodo delali naši otroci v prihodnosti tukaj, ne vem,” je dejal Tomi Prosnik, ZA – Združena akcija. Opomnil je tudi, da predlogi, ki so jih poslali odbori, v proračunu niso upoštevani. Repoluskova je njegove besede zanikala in dejala, da je 40 odstotkov proračuna ravno investicij. Darko Knez, Gibanje Svoboda, je predlagal, da se proračun ponovno preuči in izboljša. Opomnil je tudi, da se občane in njihove želje še vedno premalo vključuje. “Ker je proračun izrazito slabo pripravljen, pa tudi za to, ker se poročilo uvršča na sejo,” je utemeljil napovedano obstrukcijo glasovanja o proračunu. Županja mu je dejala, da gre za izsiljevanje. Lovro Bačun, 2×2 Neodvisna lista, se je pridružil Knezu in prav tako napovedal obstrukcijo glasovanja: “Županja ima svojo razlago, s katero se ne strinjamo, zato se bomo poslužili tega, ker je to pač del politike. To ni izsiljevanje, to je ena izmed stvari, ki se jo lahko poslužimo.”

Darko Knez nam je glede proračuna dejal: “Složni smo z županjo v tem delu, ko pravi, da je to slab proračun, to drži. Nobeni predlogi opozicijskih svetnikov niso bili upoštevani. Mi smo zato tukaj v tem občinskem svetu, da zastopamo naše volivce. Obljubljali smo jim, da bomo peljali programe, ki bodo dobri za njih, a od teh programov ni uspelo nič.”

Tomi Prosnik, ZA – Združena akcija: “Želimo samo, da občina posluje zakonito in se razvija.” Tudi sami so se pridružili obstrukciji. “Obstrukcija je legitimen proces. Vsi smo dobili zaupanje volivcev in zgleda, da se bo folklora nadaljevala. Najboljše, da gremo po vzorcu Radenc in naj občani še enkrat povedo,” je dejal Igor Škrinjar, Slovenska demokratska stranka – SDS.

Pred glasovanjem se je večina vstala in sejo zapustila. Želeli so, da bi sejo po tej točki nadaljevali, a se županja za to ni odločila.

Na seji Občinskega sveta Občine Ruše bi morali obravnavati tudi točko “Informacija v zvezi z nastanitvijo oseb iz Ukrajine, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito”. Gre za temo, ki je v preteklih dneh povzročila precej nelagodja med občani Ruš. Zato svetnike žalosti, da se županja za nadaljevanje seje ni odločila.

Sama županja Urška Repolusk nam je po koncu seje dejala, da je zgrožena.

A kot smo že zapisali, imela je možnost, da bi s sejo nadaljevala in da bi lahko nadaljevali z drugimi točkami na dnevnem redu.

Več v prispevku v Občinskem informatorju na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.