17:10, ned, 5. Maj

Svetniki podražitev komunale umaknili z dnevnega reda





S 23 glasovi za in 7 proti so mariborski mestni svetniki na sinočnji seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor elaborat o odvajanju odpadne vode, ki je podlaga za oblikovanje cen komunalnih položnic, umaknili z dnevnega reda.

Seja MOM

Na včerajšnji seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor (MOM) bi med drugim tako morali odločati tudi o elaboratu za odvajanje odpadne vode, ki bi bil podlaga za oblikovanje cen komunalnih položnic. A se je zapletlo že pri potrjevanju dnevnega reda, saj je na predlog svetnika Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja, bila ta točka umaknjena z dnevnega reda. Predlog o umiku so svetniki potrdili s 23 glasovi za in 7 proti.

Seja MOM

Včerajšnja seja se je sicer začela s skoraj enourno zamudo, ker je župan Andrej Fištravec še pred njo sklical posebni kolegij svetniških skupin in poskušal prepričati svetnike, da podprejo elaborat. Ob tem je ponudil znižanje predlagane cene storitve odvajanja komunalnih voda z načrtovanih 0,44 na 0,29 evra na kubik vode.

Nigrad

Omrežnina bi po predlogu znašala 3,8 evra, cena storitve odvajanja komunalnih voda pa bi se zvišala za 0,28 evra – iz zdajšnjih 0,16 na 0,44 evra za kubik vode.

Pivec: “O cenah se ne moremo dogovarjati kar tako po domače”

A se opozicijski svetniki z županovim predlogom niso strinjali. V SDS so denimo izpostavili, da so predlagane cene neprimerno višje v primerjavi z drugimi občinami. „V Celju za isto storitev plačujejo 0,13 evra, v Ljubljani 0,16 in v Kopru 0,30 evra za kubik vode. V obubožanem Mariboru pa bi si privoščili kar 0,44,“ je dejal Gregor Pivec (SDS). Župan Fištravec mu je nato sicer odgovoril, da nameravajo tudi te občine dvigniti ceno, na kar Pivec odgovarja, ali je morda župan jasnoviden? Na predlaganih županovih 0,29 pa je Pivec dejal, da se o cenah ne morejo dogovarjati kar tako po domače, kot ob popoldanski pijači.

Je pa elaborat podprl podžupan Zdravko Luketič (NSi), z besedami, da ko se bodo v prihodnosti po drugih slovenskih mestih že vozili z vozili brez šoferja, se bodo v Mariboru še zmeraj prepirali o neurejeni kanalizaciji.

Foto: STA
FOTO: STA

Že pred včerajšnjo sejo pa so se nekatere svetniške liste, predvsem LPR in SMC ostro odzvale na dokument, ki ga je pripravil Nigrad in ga označile za nestrokovnega in polnega napak.

Nigrad sedaj čaka priprava novega elaborata, za kar imajo najmanj mesec in pol časa. Naslednja seja Mestnega sveta je namreč načrtovana za konec avgusta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.