09:12, tor, 23. Apr

Svetniki sledili županji in potrdili višje cene vrtca v Rušah





Danes se je nadaljevala 5. seja občinskega sveta Občine Ruše. Na dnevnem redu je bil najprej sklep o določitvi cen programov javnega vrtca v občini Ruše. Med tem, ko je pretekli teden Ladislav Pepelnik dejal, da denarja iz proračuna ne potrebujejo, so koalicijski svetniki županje drastično dvignili cene vrtca. Povišanje cen so občinski svetniki sprejeli z osmimi glasovi za, dva svetnika sta glasovala proti.

Tako so svetniki županje sledili njeni želji po dvigu cene, saj je ona predlagateljica gradiva. Ko so svetniki Svobode na prejšnji seji želeli, da se dodajo dodatna sredstva in bi s tem med drugim preprečili dvig cen, pa je bil sam ravnatelj proti temu in do glasovanja sploh ni prišlo.

Amandma umaknili, saj je Ladislav Pepelnik dejal, da potrebe ni. Na drugi strani pa so danes podprli podražitev vrtec

Kot smo že poročali, so pretekli teden pred sprejemom proračuna svetniki vložili amandmaje, eden izmed njih je bil vezan na investicije v šolstvo. Ladislav Pepelnik -Neodvisna lista #SKUPAJ, sicer ravnatelj ruške šole, v okviru katere deluje tudi vrtec, je potrebo po povišanju investicije v šolstvo zavrnil, zato so amandma umaknili. Če je na ta način šola izgubila dodatna sredstva, je tudi danes ubral zanimivo potezo, saj ga na glasovanju, pri točki vezani na podražitve vrtca, ki so del šole, ni bilo. Prišel je šele po glasovanju.

Za 1. starostno obdobje dobrih 13 odstotkov več

Dominika Šmit, predstavnica OŠ Janka Glazerja, je pojasnila, da cena programov zajema stroške dela, materiala in storitev ter stroške živil. Trenutna cena programa je bila nespremenjena od 1. oktobra 2021. Pojasnila je, da so se stroški dela zaradi dviga minimalne plače dvignili za 17 odstotkov, med drugim se je zvišal tudi strošek živil za 33 odstotkov, izračun stroškov materiala in storitev pa je pokazal dvig za 7,7 odstotka.

Celodnevni program za 1. starostno obdobje je znašal 516,79 evra, nova cena sedaj znaša 586,70 evra, kar pomeni 13,53 odstotka več. Če je bila cena 2. starostnega obdobja sedaj 399,66 evra, se ta cena zviša na 418,35 evra, kar predstavlja 4,68 odstotka več.

Predlog novega cenika, foto: gradivo občina Ruše

Občina sicer sofinancira 18 odstotkov v 1. starostnem obdobju in 10 odstotkov v 2. starostnem obdobju. Tisti, ki nimajo stalnega prebivališča v občini Ruše, pa plačujejo polno ceno.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.