12:30, pon, 6. Maj

Tabor odraslih s celiakijo





V Grand hotelu Primus v Termah Ptuj bo med 30. majem in 5. junijem potekal 2. mednarodni rehabilitacijski tabor odraslih bolnikov s celiakijo, ki ga v okviru projekta LQ -CELIAC organizira Slovensko društvo za celiakijo.

celiakija

Na njem bo v hrani brez glutena, druženju z vrstniki in raznovrstnih izobraževalno – rehabilitacijskih aktivnostih uživalo skoraj 89 bolnikov s celiakijo iz Slovenije in Madžarske, ki jim tovrstne počitnice predstavljajo enega pomembnejših dogodkov v letu.

Vsi se že zelo veselimo počitnic, ki so pred vrati. Prinašajo oddih, prosti čas, druženje, izlete, potovanja. Mnogim izziv predstavlja le izbira ustrezne lokacije in odkrivanje lepot, ki jih ponuja. Nekateri pa morajo še pred odhodom poskrbeti za najbolj osnovne stvari, kot na primer, kakšno hrano jim bodo ponudili v hotelu, saj je njihovo zdravje odvisno od ustrezne diete.

S takšnimi izzivi se pogosto srečujejo bolniki s celiakijo, ki ne smejo uživati pšenice, ječmena, ovsa in rži ter nobenih živil, ki jih vsebujejo. Že zelo majhne količine lahko namreč povzročijo raznovrstne zdravstvene težave in zaplete. Brez skrbi, ali bodo zajtrk, kosilo in večerja resnično pripravljeni brez teh sestavin, pa se bodo tokrat ponovno srečali udeleženci drugega mednarodnega tabora odraslih bolnikov s celiakijo. Tega v okviru projekta LQ-CELIAC, katerega vodilni partner je Mestna občina Maribor, med 30. majem in 5. junijem ponovno organizira Slovensko društvo za Celiakijo. Tabor odraslih bolnikov s celiakijo bo tokrat potekal v Grand hotelu Primus v Termah Ptuj, na njem pa pričakujejo 17 madžarskih in 59 slovenskih udeležencev.

Ogledali si bodo glavne znamenitosti mesta Ptuj, sodelovali na tečaju brezglutenske peke z brezglutensko kuharsko mojstrico Majdo Jurše, prisluhnili strokovnemu predavanju o celiakiji in predstavitvi projekta LQ-CELIAC, ki se to poletje zaključuje, ob vsem tem pa bodo brez zadržkov uživali v hrani in spoznavali nove prijatelje. Za bolnike s celiakijo sta namreč tako varna hrana brez glutena kot zanesljivi prijatelji, s katerimi lahko podeliš izkušnje in znanje, neprecenljivi in zato toliko bolj cenjeni.

„Podobno kot leta 2012 v termah Lendava in drugod, kjer organiziramo aktivnosti za celiakaše, smo tudi letos pred prihodom udeležencev tabora osebje hotela poučili o posebnostih brezglutenske diete in pravilne priprave brezglutenske hrane. Kuharji in strežno osebje je imelo priložnost celiakijo spoznati preko predavanja in tudi praktično – s prikazom priprave brezglutenskih jedi, da bo vse teklo brez zapletov, pa bomo skrbeli tudi med izvedbo tabora,“ pojasnjuje Robert Letnar, vodja 2. mednarodnega tabora odraslih bolnikov s celiakijo.

In kako odrasli sprejemajo tovrstna druženja? Kot so povedali udeleženci prvega mednarodnega tabora odraslih bolnikov s celiakijo, se med njimi stkejo prava prijateljstva, ki se nadaljujejo tudi po vrnitvi v domače okolje. Mnogim celiakašem je tabor edini oddih, kjer lahko brez skrbi pojedo, kar jim miza ponuja, hkrati pa vsakokrat spoznajo kak nov recept za pripravo odličnih jedi brez glutena in koristen nasvet svojih vrstnikov o dieti brez glutena, s sabo pa domov odnesejo veliko nove energije.

O celiakiji in brezglutenski dieti
Celiakija je sistemska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo, pri kateri morajo bolniki iz svoje prehrane izključiti vse prehranske izdelke, ki vsebujejo gluten (beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, ovsu in rži). Kot posledica uživanja glutena se pri njih med najpogostejšimi simptomi pojavljajo prebavne motnje, zdravstvene težave zaradi pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padec odpornosti organizma. Bolezen se zelo pogosto kaže tudi z neznačilnimi znaki in lahko prizadene številne organske sisteme, zato je potrebno zgodnje odkrivanje, saj le pravočasno zdravljenje lahko prepreči razvoj težkih zapletov bolezni.

Po rezultatih trenutnih raziskav se celiakija pojavlja pri več kot 1% celotne populacije, kar bolezen uvršča med najpogostejše kronične bolezni razvitega sveta nasploh. Diagnosticiranje celiakašev pa je v številnih regijah Evrope žal še vedno zelo nizko, kar velja še posebno za območja, ki so oddaljena od pomembnih medicinskih središč. Nemalokrat se tako zgodi, da bolnik diagnozo od pojava prvih simptomov išče tudi več kot 10 let.

Edini način zdravljenja celiakije je stroga doživljenjska brezglutenska dieta, saj že najmanjše količine glutena (20 ppm oz. delcev na milijon) v prehrani teh bolnikov lahko privedejo do hudih dolgoročnih zapletov bolezni in lahko vodijo tudi v razvoj malignih bolezni.

O projektu LQ-CELIAC
V projekt LQ–CELIAC je vključenih pet projektnih partnerjev iz Slovenije in Madžarske – Mestna občina Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor, Slovensko društvo za celiakijo ter Bolnica Szombathely in Društvo za celiakijo Železne županije iz mesta Szombathely na Madžarskem. Do junija 2014 bodo izvedli serijo aktivnosti, s katerimi želijo odkriti nove bolnike s celiakijo, povečati ozaveščenost širše javnosti o problematiki bolezni, izboljšati življenje celiakašev na obmejnem območju severovzhodne Slovenije in jugozahodne Madžarske ter povečati njihovo čezmejno mobilnost. Projekt v vrednosti 627.000 EUR sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007 – 2013.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.