16:37, čet, 2. Maj

Tadejini hčerki storili samomor: “Obe dekleti sta bili veliki perfekcionistki, obe zelo zahtevni do sebe”





Svet24.si poroča o žalostni zgodbi, o mami Tadeji, katere hčerki sta storili samomor. Pogovor je bil objavljen v reviji Jana.

Pred štirimi leti se je poslovila prva hči Ela, pred dvema letoma še Klara. Sicer je mati še štirim otrokom. “Obe dekleti sta bili veliki perfekcionistki, obe zelo zahtevni do sebe. Medtem ko so se pri Eli prve težave začele kazati že na začetku pubertete, Klara, razen v zadnjih štirih mesecih, ni kazala znakov, da bi bila v stiski,” je za revijo Jana spregovorila 50-letna Tadeja.

Še isti dan, ko je prišla iz psihiatrične bolnišnice, se je zgodilo najhuje

Ela je pri dvanajstih postala zelo občutljiva, najbolj jo je mučilo, kako biti uspešna v šoli. Med drugim se je šolala v tujini in pristala na poziv mame in očeta, da se vrne domov in poišče pomoč. Njena pediatrinja je vztrajala, da mora na psihiatrijo. V nadaljevanju je ostala v bolnišnici. Izrazila je željo, da bi šla za vikend domov, zdravnik je takrat potrdil, a še isti dan, ko je prišla domov, se je zgodilo najhujše, zapišejo na portalu svet24.si.

Ko je bila prepričana, da se jim to ne more več zgoditi, je to storila še Klara. “Takrat sem občutila grozo in nemoč. Življenje, kaj mi hočeš sporočiti,« sem se spraševala. Takrat mi je pomagalo, da sem začela brati o dušah, posmrtnem življenju in obsmrtnih izkušnjah,” pove v reviji Jana.

Celotno zgodbo si lahko preberete v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

  • 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
  • 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
  • 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz.

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

  • 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)
  • 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)

Če se soočaš s stiskami ob umiranju bližnje osebe in žalovanju, lahko pokličeš na Sočutni telefon Slovenskega društva Hospic.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.