19:06, ned, 5. Maj

Tako je skupina Orlek na novo priredila Slomškovo pesem “Vinska trta”, zapeli jo bodo na martinovo v Mariboru in Ptuju





Skupina Orlek velja za eno bolj izvirnih zasedb pri nas. Pred kratkim je predstavila novo različico ponarodele Vinske trte. Skladbo, ki velja za neuradno slovensko vinogradniško himno, je skoraj 200 let nazaj spisal Anton Martin Slomšek, od takrat dalje pa je bila prirejena že mnogokrat.

Tudi skupina Orlek jo je prvič priredila pred skoraj 30 leti. “Orleki smo Vinsko trto prvič priredili že sredi 90-ih prejšnjega stoletja. Takratna priredba je bila nekakšen odgovor na Slakovo. Pesem in predvsem njeno sporočilo nam je bila od nekdaj všeč. Zato smo se odločili, da jo priredimo še mi,” pravijo Orleki in dodajajo: “Naša prva verzija je bila zelo hard rockerska, v prvem delu že skoraj metalsko aranžirana in kot takšna ni bila primerna za radijska predvajanja, pa tudi za koncerte je bila nekoliko pretrda. Zato smo jo na koncertih igrali le kratek čas.”

V sodu zorela skoraj 20 let

Skupina, ki že skoraj 35 let ustvarja na naši glasbeni sceni, v svoj koncertni repertoar, poleg večinoma avtorskih skladb, vpeljuje tudi ljudske ali ponarodele napeve. In Vinska trta je tista, ki jo bodo v prihodnje še z večjim veseljem preigravali. “Ko se je leta 2016 vrnil v band kitarist Ivo Vidergar, ki je bil član prvotne zasedbe, nas je takoj začel nagovarjati, da bi ponovno začeli igrati to pesem. Nekaj let kasneje smo jo končno spet preigravali na vajah. Ko smo našli pravo kitarsko linijo, smo se odločili, da jo ponovno posnamemo,” pravijo člani skupine Orlek in dodajajo: “Tik pred izidom smo jo obogatili še z našo značilno pihalno sekcijo, pihalni aranžma pa je spisal naš Jan Adamek.”

Posneli tudi videospot, dostopen celo preko QR-kode na steklenicah

Zanjo so posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, in se poklonili njenemu avtorju, škofu Antonu Martinu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. In kot zanimivost lahko omenimo, da bo na nekaj serijah vina Haložan, ki ga polnijo v omenjeni kleti, natisnjena QR-koda, ki bo vodila do videospota za Vinsko trto na YouTube.

Orleki bodo na martinovanju v Mariboru, nato pa še na Ptuju

Martinovo soboto, 11. 11. 2023, bo skupina  Orlek preživela na Štajerskem. Najprej bodo na mariborskem martinovanju predstavili videospot za Vinsko trto okoli 13.40 ure, nato pa bodo ob 19.30 nastopili na martinovanju na mestni tržnici na Ptuju. Del repertoarja bo nedvomno tudi njihova verzija Vinske trte in mnogo drugih njihovih legendarnih in manj legendarnih skladb, ki se jih je v 34 letih delovanja nabralo ogromno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.