23:43, čet, 20. Jun

Tanja Fajon: Vlada naj še ta teden zaključi postopek priznanja Palestine

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo po pogovorih na temo bližnjevzhodnega konflikta, ki jih je v nedeljo in danes opravila v Bruslju, vladi priporočila, naj še ta teden zaključi postopke za priznanje Palestine in odločitev pošlje v državni zbor. Kot je povedala, sicer priznanja na zasedanju zunanjih ministrov EU ni napovedala nobena dodatna država.

Kot je danes ob robu zasedanja v Bruslju dejala Fajon, bo na vlado še danes poslala gradivo o poteku nedeljskih pogovorov pod vodstvom Norveške in Savdske Arabije o povojnem obdobju v Gazi in današnjega srečanja zunanjih ministrov unije. V njem bo ministrske kolege seznanila tudi z razvojem dogodkov, povezanih z bližnjevzhodnim konfliktom.

Vlada je postopke sprožila 9. maja

Pri tem je izpostavila odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, da mora Izrael ustaviti vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu območja Gaze, česar pa izraelske oblasti ne upoštevajo. Poleg tega je prehod humanitarne pomoči čez mejne prehode še vedno močno oviran, razmere v Gazi pa so vsak dan slabše, je dodala.

“Tako da moje priporočilo vladi bo, da postopke za priznanje Palestine še ta teden izpeljemo do konca in pošljemo sklep v državni zbor,” je povedala Fajon.

Vlada je postopke sprožila 9. maja in napovedala, da bo odločitev o priznanju Palestine v parlament poslala najkasneje do 13. junija. Pri tem si Slovenija prizadeva, da bi se priznanju pridružila še kakšna država članica EU. Španija in Irska bosta to skupaj z nečlanico unije Norveško storili v torek.

“Ne morem reči, da je katerakoli druga država napovedala priznanje v prihodnjih dneh,” je o pogovorih v Bruslju dejala Fajon. Dodala je, da jih je več zagotovilo, da delajo v smeri priznanja in da bodo same sporočile, kdaj bodo pripravljene za takšen korak. Pri tem je omenila Luksemburg, Malto, Belgijo, Francijo, pa tudi Dansko.

Bližnjevzhodni konflikt je bil osrednja tema današnjega zasedanja zunanjih ministrov članic EU, na katerem so se jim pridružili tudi kolegi iz petih arabskih držav in generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt. Razprava je potekala v senci napovedi trojice držav, da bodo v torek priznale Palestino, pa tudi petkove odločitve ICJ, da mora Izrael ustaviti operacijo v Rafi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.