13:08, čet, 16. Maj

Tekmovanju civilne zaščite 2015





V soboto 30.4.2015 je bilo organizirano 21. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči pod pokroviteljstvom civilne zaščite in rdečega križa v Sveti Trojici. Tudi v štabu civilne zaščite Ruše smo bili zelo veseli ustanovitve skupine prvih posredovalcev, ki so se sicer izobrazili v vrstah prostovoljnih gasilcev gasilske zveze Ruše in prihajajo iz vseh treh Ruških prostovoljnih gasilskih društev, pripravljeni pa so sodelovati v ekipi prvih posredovalcev civilne zaščite.

tekmovanje gasilci

“Tako je občina Ruše poskrbela za primerno opremo in že smo bili nared za tekmovanje. Na tekmovanje smo se odpravili zgodaj zjutraj in po opravljenih vseh formalnostih se je le to tudi pričelo. Polni adrenalina in pričakovanja smo bili napoteni na prvo delovno točko, kjer je bil simulirana nesreča ob vodi. Potrebno je poudariti, da so nesreče simulirane zelo realno, celo maskerji pripravijo poškodovance, prav tako pa so poškodovanci naučeni, da kažejo vse znake pravega ponesrečena. Delovanje na samem delovišču nesreče je pa pod budnim očesom večih sodnikov, ter enega glavnega,” je v izjavi za javnost zapisal Aleksander Brunčko.

Takšna delovišča so bila štiri, ker je sodelovalo 8 ekip je nastopil tudi vmesni čas , ko so ekipe morale počivati in le tega so nam organizatorji zelo poučno zapolnili. Tako smo imeli predstavitev dela gorske reševalne službe, prav tako smo imeli točko z možnostjo meritve sladkorja v krvi, ter krvnega tlaka in utripa srca , ki pa je bil vsaj pri nekaterih zelo visok, saj se je to merilo med enim in drugim deloviščem. Prav tako so nam predstavili zgodovino in notranjost cerkve, ter imeli smo predstavitev dela z reševalnimi psi ( društvo REPS ) in civilna zaščita je pripravila predstavitev kako uspešno pogasiti začetni požar v kuhinji, kar pa za nas ni bila novost, ker smo vsi prostovoljni gasilci.

Naslednje delovišče je bilo simulacija nesreče ob podrtju stavbe, ter nepričakovanem neurju ob pikniku. Tretje delovišče je bila simulirana prometna nesreča kjer smo nastopili po tehnični intervenciji gasilcev. Zadnja delovišče pa je bila simulacija nesreče ob prešanju grozdja, ki pa je imela tudi element presenečenja udara električne energije.

“Zmagovalna ekipa je bila ekipa rdečega križa Oplotnica, mi pa smo se v konkurenci osmih ekip se uvrstili na četrto mesto. Ob razglasitvi rezultatov je bilo posebej poudarjeno , da so vse ekipe izjemno izurjene za posredovanje pri nesrečah in se na njih lahko računa v primeru kakršnih koli nezgod,” je v pisni izjavi dodal Brunčko. Ob tem pa dodal: “Na poti domov pa smo se z ekipo dogovorili, da pa nebo to pridobljeno znanje namenjeno samo za tekmovanja ali pa posredovanjem takrat ko nas bodo nujno potrebovali, bomo to naše znanje tudi preventivno delili z občani občine Ruš in tako nas boste lahko na raznih prireditvah videli, kjer bomo prikazali predvsem uporabo AED ( avtomatskega elektronskega defibrilatorja ) in s tem povezanega oživljanja v primeru srčnih zastojev, prikazali bomo pa tudi kako ukrepati v primeru vsakdanjih nesreč, ki se nam zgodijo, doma, v službi, v šoli.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.