13:35, čet, 25. Apr

Terme Maribor leto 2018 zaključile z večmilijonsko izgubo





Družba Terme Maribor, še pred časom največji ponudnik nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, je leto 2018 zaključila s kar 5,2 milijona evrov izgube. Podjetje v ruski lasti je ustvarilo le še 9,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj dve tretjini manj kot leto prej. Padec prihodkov je posledica prodaje trgovskega dela družbe v letu 2017.

Hotel Habakuk
Hotel Habakuk

Nekoč ugledno mariborsko turistično podjetje je, odkar je v lasti ruskih lastnikov pod okriljem Gazproma, pozitiven rezultat beležilo le leta 2017, ko so nekaj manj kot 1,3 milijona evrov čistega dobička ustvarili zgolj po zaslugi prodaje obmejnih Travel Shopov in gostilne Štajerc.

Zaradi omenjene prodaje trgovske dejavnosti so jim že pred dvema letoma prihodki padli za skoraj petino na dobrih 26 milijonov evrov, kot pa je razvidno iz letnega poročila Term Maribor za lansko leto, objavljenega na spletni strani Ajpesa, jim je samo je ta del dejavnosti v letu 2017 prinesel 15,5 milijona evrov.

A tudi brez upoštevanja prodane trgovinske dejavnosti so družbi lani prihodki v primerjavi z letom prej dodatno upadli za skoraj desetino. Ta del padca prihodkov pa v podjetju večinoma pripisujejo lanski oddelitvi pohorskega hotela Bellevue na samostojno družbo HBP.

Kot v letnem poročilu ugotavlja direktorica Tatjana Karpovitš, ki sicer za medije ni dosegljiva, so kljub padcu prihodkov uspeli ohraniti prihodke iz naslova nočitev, in to kljub dejstvu, da jeseni niso več imeli najetih hotelov nekdanjega Športnega centra Pohorje, s katerimi lastniško upravlja DUTB.

Slabšo prodajo ob tem pripisuje neugodnim vremenskim razmeram v začetku leta, odpovedi Zlate lisice, manjšemu številu mednarodnih dogodkov v mestu in obnovi mestnih hotelov, ki zadnji dve leti sodita pod okrilje mednarodne hotelske verige Accor Hotels. Večji del visoke izgube v višini dobrih štirih milijonov evrov v družbi pripisujejo opravljeni slabitvi vrednosti nepremičnin.

Terme Maribor pa so tudi letos nadaljevale z razprodajo premoženja, saj so pred poletjem medicinsko-termalni center Fontana prodale Diagnostičnemu centru Bled. Fontana je bila sicer ob že prodanih Travel Shopih eden od finančno bolj zdravih delov podjetja, s katerim so po pisanju Večera Rusi v pomembni meri financirali slabše poslovanje hotelov.

V lasti družbe so tako le še hotel Habakuk, mestna hotela Ibis in Mercure ter Bellevue in Gostilna pri Treh ribnikih.

Zaradi dogajanja so v negotovosti tudi zaposleni v mariborskih termah. Vodstvo družbe je sredi poletja načrtovalo prezaposlitev 86 delavcev hotela Habakuk na hčerinsko podjetje HBP, kjer je že zaposlenih 20 uslužbencev hotela Bellevue. Uradni razlogi za takšno odločitev niso bili znani, šlo pa naj bi za ločitev dejavnosti na mestni in pohorski del, pri čemer se je špekuliralo o prodaji mestnih hotelov.

Vendar si je vodstvo Term tik pred načrtovano prezaposlitvijo konec avgusta premislilo in kljub že sklenjenemu dogovoru s sindikatom ustavilo postopek. Zakaj so se tako odločili, predstavnikom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije niso pojasnili.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.