10:07, tor, 25. Jan

Tim Gajser na stopničkah svetovnega prvenstva – po zadnji dirki je pristal na tretjem mestu

Tim Gajser se je do konca boril za naslov svetovnega prvaka v MXGP. Zadnjo letošnjo dirko motokrosistov v Mantovi je končal na 2. mestu, v skupnem seštevku prvenstva pa dosegel 3. mesto. Boljša od njega sta bila Nizozemec Jeffrey Herlings, ki si je izboril naslov svetovnega prvaka, in Francoz Romain Febvre na drugem mestu.

Jan Pancar je v prvi vožnji razreda MX2 osvojil 15. mesto, v drugi vožnji pa 14. mesto. Skupno mu je na dirki za VN Mantove pripadlo 14. mesto. Pancar je svetovno prvenstvo končal na 20. mestu z zbranimi 136 točkami.

Enajste stopničke v sezoni

V razredu MXGP je Tim Gajser je kvalifikacije opravil s šestim časom. Na štartni rampi se je postavil na levo stran, na prvo merilno mesto pa je pripeljal osmi. A z agresivno vožnjo se je hitro prebil do tretje pozicije ter nato na njej vozil vse do cilja. Na prvih dveh mestih sta se v cilj pripeljala Jeffrey Herlings in Romain Febvre, ki sta bila tako pred zadnjo vožnjo sezone v skupnem seštevku točkovno izenačena. V drugo vožnjo, ki je neposredno odločala o naslovu svetovnega prvaka za leto 2022 v razredu MXGP, se je Gajser podal s četrtega mesta na prvi merilni točki ter se nato hitro povzpel na tretje. Febvre in Herlings sta se borila za prvo mesto oziroma naslov svetovnega prvaka, Gajser pa je vozil za njima in čakal na priložnost za napad. V petem krogu si je nato Febvre privoščil grobo napako, ki ga je drago stala, in slovenski as je prišel na drugo mesto. Herlingsa žal ni zmogel ujeti in Nizozemec si je pripeljal zmago v vožnji in na dirki ter hkrati naslov svetovnega prvaka. Gajser je zasedel skupno drugo mesto na dirki in se enajstič v sezoni povzpel na zmagovalni oder, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP pa mu je pripadlo tretje mesto.

Jan Pancar. Vir: AMZS

Pancar uspešno končal sezono

Jan Pancar je z drugo vožnjo na VN Lombardije v Mantovi pokazal, da premore potencial, ki pa ga premalokrat izkoristi. Tokrat se je kvalifikacij lotil zelo odločno in si je pripeljal 13. mesto, najboljše v sezoni. To izhodišče mu je omogočalo tudi izbiro boljšega štartnega položaja. V prvo vožnjo se žal ni pognal, kot si je želel. Prvo merilno točko je namreč prepeljal na 19. mestu. Znova je moral vložiti ogromno energije in moči, da se je prebil naprej. Na koncu je v cilj pripeljal na 15. mestu. Zmagal je Jago Geerts. Drugo vožnjo je Pancar začel sila zadržano in previdno, saj se je mimo prvega merjenja časa pripeljal šele na 22. mestu. Spet ga je čakala naporna vožnja in lov na tekmece. Z vztrajnostjo, borbenostjo in nepopustljivostjo se mu je uspelo prebiti precej naprej in v cilj je pripeljal na 14. mestu, to mesto pa mu je pripadlo skupno tudi na dirki. Zmago v drugi vožnji si je sicer privozil novi svetovni prvak Maxime Renaux, skupno na dirki pa je na najvišji stopnički na VN Mantove stal drugouvrščeni v drugi vožnji Geerts.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *