14:53, sob, 18. Maj

Tim Gajser stal na zmagovalni stopnički v Mantovi

Najboljši motokrosisti sveta so se tretjič zapored v dobrem tednu dni merili za točke svetovnega prvenstva v Mantovi. Slovenijo sta zastopala Tim Gajser, ki je prvič v sezoni stal na najvišji zmagovalni stopnički v razredu MXGP, in Jan Pancar, ki je v šibkejšem razredu MX2 prav tako dosegel nekaj novih točk svetovnega prvenstva.

FOTO: AMZS

Enajsta dirka sezone svetovnega prvenstva je bila znova v Mantovi. Tretjič v dobrem tednu dni so motokrosisti drveli na progi v Mantovi, ki je bila tokrat zaradi dežja v preteklih dneh malce bolj mehka pod zgornjo plastjo, kot na prejšnjih dveh preizkušnjah. Tim Gajser je v razredu MXGP s kvalifikacijami opravil na drugem mestu. Prejšnji dve dirki s štarti ni bil pretirano zadovoljen, zato je skušal to popraviti. “Želim si odpeljati dve vožnji brez napak. Ker je proga mehkejša, pričakujem več brazd na posameznih delih steze, več bo lukenj, morda pa bo tudi več linij in potrebno jih bo skrbno izbirati ter paziti, da te kaj ne preseneti. Verjetno bo drugače, kot na prvih dveh dirkah tukaj, in ne bo lahko,” je povedal pred prvim štartom Gajser, ki se je v prvi ovinek podal zelo agresivno in na prvo merjenje časa je pripeljal na 4. mestu. Sredi prvega kroga je izkoristil napako Romaina Fevbra in Jorgeja Prada, ju na enem od ovinkov zaobšel ter se prebil na drugo mesto za presenetljivo vodilnega Dylana Walsha. Nato je čakal na napad na Britanca in priložnost se mu je ponudila v petem krogu, v katerem je prevzel vodstvo ter ga nato ni več izpustil iz rok.

“Imel sem kar nekaj težkih trenutkov z Walshom, na koncu pa tudi težav z roko (t.i. arm pump). Vedel sem, da se mi je Coldenhoff približal, ampak sem uspel vse kontrolirati, zato sem zelo zadovoljen,” je bil Gajser dobro razpoložen po zmagoviti prvi vožnji.  Tudi v drugo se je Gajser zelo dobro znašel na štartu in iz prvega ovinka na prvo merilno točko prišel prvi. Hitro je dvignil tempo dirkanja, a se mu je v četrtem krogu primerila napaka, zaradi katere ga je prehitel Antonio Cairoli. Sledil je lov na Italijana, ki pa je z izkušnjami zadržal prvo mesto. Gajser je ciljno črto prečkal drugi, kar je bilo dovolj za zmago na dirki in prvič v sezoni je lahko na najvišji stopnički za zmagovalce poslušal Zdravljico. “Zelo sem vesel. Naredil sem majhno napako. Na koncu je šlo na tesno, ampak zmagal sem dirko in s tem sem zadovoljen,” je bil kratek in sproščen neposredno pred razglasitvijo najboljših Gajser, ki je obdržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku, pred drugouvrščenim Cairolijem pa ima zdaj enajst točk prednosti.

Jan Pancar med dirko. Vir: AMZS

Dobra druga vožnja Pancarja
V razredu MX2 je Jan Pancar v kvalifikacijah dosegel 22. čas. Štart prve vožnje se mu ni posrečil, saj je uvodno merilno točko prevozil na 26. mestu. To mu ni vzelo elana. Vozil je potrpežljivo ter se vztrajno boril s tekmeci. Nekaj časa je kazalo, da bo med dobitniki točk svetovnega prvenstva, kajti uspelo se mu je prebiti do 19. mesta, vendar je na koncu rahlo popustil in je v cilj prišel na 21. mestu, kar je pomenilo, da je ostal praznih rok oziroma brez novih točk za svetovno prvenstvo. Z drugo vožnjo je Pancar začel nekoliko bolje, saj je na prvo merjenje časa pripeljal na 21. mestu. Nato pa je močno dvignil ritem dirkanja in v nekaj krogih prišel do 12. mesta. V zadnjem krogu je sicer izgubil eno pozicijo, a vseeno si je privozil osem točk, s katerimi se je v skupnem seštevku povzpel na 17. mesto.

Dvanajsta dirka za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v sezoni v razredih MXGP in MX2 bo v Španiji. Potekala bo v nedeljo 11. oktobra 2020 na jugozahodnem obrobju Madrida na progi intu Xanadu-Arroyomolinos.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.