12:36, ned, 14. Apr

Timi Zajc in Domen Prevc zmagala na tekmi dvojic v Oberstdorfu

Slovenska smučarska skakalca Timi Zajc in Domen Prevc (884,5 točke) sta prepričljivo zmagala na superekipni tekmi dvojic za svetovni pokal na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Vodila sta od prvega skoka in vse tekmece ugnala za najmanj 23,2 točke. Druga je bila Norveška (861,3), tretja Avstrija (855,7).

To je bilo drugo slovensko slavje na tovrstnih tekmah. Lovro Kos je s trenutno poškodovanim Anžetom Laniškom v poljski Wisli 13. januarja slavil zmago na prvi superekipni tekmi parov v sezoni ter komaj tretji v zgodovini tega športa. Vse služijo kot generalka za naslednje zimske olimpijske igre 2026, kjer se klasična ekipna tekma poslavlja s sporeda.

“Za nami je zelo lepa tekma. Z Domnom sva pokazala, da znava super leteti in mislim, da sva danes kar zasluženo zmagala,” je za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Zajc, Domen Prevc pa ga je dopolnil: “Super tekma parov, prva na letalnici, žal z dvema skokoma, ne tremi. Zajc je oddelal svoje, potem sem dodal še jaz. Uspela sta mi dva v redu skoka, sploh drugi je bil zelo soliden. Oba sva uživala. To je lepa popotnica za vikend.”

Zajc je zelo dobro opravil prvi skok in s 214,4 točke slovensko dvojico povedel v vodstvo, 12,6 točke je zaostajala Poljska, tretja je bila Norveška s 17,1 točke zaostanka.

Norvežan Johann Andre Forfang je tik pred Prevcem opravil prvi res dolg polet, 234,5, zaradi česar je slovenski predstavnik skočil z dveh zaletnih mest nižje, a je kljub temu doskočil 222,5 m. Tako je Norveška, ki je bila druga, znižala zaostanek za vodilno Slovenijo na 9,8 točke, Poljska je bila tretja (+18,6).

Sedemintridesetletni veteran Piotr Žyla je v tretji izmenjavi skakalcev z 227,5 m le za šestimi desetinkami točke prednosti pred Avstrijo Poljsko obdržal na tretjem mestu. Norveška je z Kristofferjem Eriksenom Sundalom v nadaljevanju povedla za 4,7 točke. Zajc je po 233 m pristal v telemark, s Prevcem pa sta imela že 26,6 točke prednosti na čelu pred zadnjo serijo.

Domen Prevc je tekmo končal z 229 m in potrdil visoko slovensko zmago. Pred tem je Andreas Wellinger komaj preskočil 200 m, Ryoyu Kobayashi pa je z 218,5 m Japonsko obdržal na razpredelnici pred Nemčijo, ki je bila na koncu šesta, Japonska pa je za dobrih deset točk zgrešila zmagovalni oder.

Avstrijec Stetan Kraft, vodilni v pokalu posameznikov in svetovni prvak v poletih, je namreč ponovil daljavo Kobayashija in ostal z ekipo na čelu pred nastopom zadnjih treh skakalcev.

Aleksander Zniszczol z 212 m ni obdržal Poljske med prvimi tremi, nazadovala je na peto mesto. Avstrija je s tem na vseh superekipnih tekmah doslej osvojila eno izmed prvih treh mest. Johann Andre Forfang je z 228,5 m zagotovil Norveški drugo mesto.

To je bila prva superekipna tekma na letalnicah in z dvema namesto treh serij. Domen Prevc je ostal rekorder letalnice, 242,5 m je skočil 20. marca 2022.

Zaradi premočnega vetra v četrtek ni bilo napovedanih kvalifikacij. Pred današnjo superekipno tekmo so izpeljali potrebni seriji za trening. V soboto in nedeljo bosta tako v Oberstdorfu še posamični tekmi. Poleg obeh članov dvojic na superekipni tekmi bodo slovenske barve zastopali še Lovro Kos, Peter Prevc in Žak Mogel.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.