02:27, ned, 5. Maj

Tkalci »okupirali« MOM





Izvajalci 24 programov javnih del in 86 zaposlenih v razvojnih programih socialnega podjetništva na območju Maribora so danes vodstvu mestne občine predali zahtevo za podpis izjav za sofinanciranje javnih del v socialnih podjetjih. To je namreč po njihovem mnenju pogoj za ohranitev vseh 86 delovnih mest v socialnih podjetjih v Mariboru.

Kot so sporočili iz Centra alternativne in avtonomne produkcije (CAAP), ki deluje tudi kot podporno okolje za razvoj socialnega podjetništva, od vodstva mariborske občine zahtevajo, naj takoj podpiše izjave naročnika, s katerimi bo omogočila prijavo na javno povabilo za izvajanje programov javnih del v letu 2015 in s tem ohranitev delovnih mest v socialnih podjetjih.

Foto: Aljaž Sedovšek
Foto: Aljaž Sedovšek

Zavod za zaposlovanje je v začetku decembra objavil javno povabilo za javna dela v naslednjem letu, ki med drugim predvideva, da se lahko za financiranje javnih del v socialnih podjetjih prijavijo isti programi, ki so bili kot dveletni programi potrjeni že letos. Pogoj za prijavo je, da občina podpiše izjavo naročnika o javnem interesu in hkrati potrdi, da bo javna dela sofinancirala v višini 15 odstotkov.

V CAAP poudarjajo, da morajo socialna podjetja zaposlitve podaljšati takoj na začetku januarja, saj gre za podjetja s tekočimi poslovnimi aktivnostmi, ki se ne morejo za več mesecev prekiniti. Čakanje na sprejetje proračuna in potem še postopek zavoda za zaposlovanje lahko ponovne sklenitve zaposlitev preko javnih del zamakne do konca aprila ali celo v maj, to pa bi zagotovo uničilo večino od 24 podjetij, ki so jih letos ustanovili prav na podlagi finančne vzpodbude javnih del.

Foto: Aljaž Sedovšek
Foto: Aljaž Sedovšek

“Po nam znanih podatkih je mestna občina v predlogu proračuna za naslednje leto sicer predvidela denar za te programe, za razliko od drugih oblik javnih del, ki jih v letu 2015 ne namerava sofinancirati. A strokovne službe trdijo, da župan ne sme podpisati izjav, dokler proračun za leto 2015 ni sprejet,” so danes sporočili predstavniki omenjenih programov.

V CAAP so prepričani, da temu ni tako in da župan lahko podpiše izjave na podlagi določb o začasnem financiranju iz zakona o javnih financah. Mariborska občina naj bi za mnenje o tej zadevi zaprosila tudi ministrstvo za finance, tam pa so pojasnili, da v obdobju začasnega financiranja zakon omejuje skupni obseg izdatkov v tromesečju, razdelitev med proračunskimi postavkami pa ni omejena.

Direktor mestne uprave Damjan Lah je predstavnikom socialnih podjetij danes povedal, da kljub vsem težavam glede sestave proračuna dnevno iščejo rešitve za najbolj občutljivi del področja sociale. V ponedeljek so tako našli 470.000 evrov, ki jih bodo razporedili po socialnih programih. V zvezi s konkretno zadevo je dejal, da župan res lahko podpiše izjave o tem, da podpirajo to dejavnost, vendar pa pred sprejemom proračuna ne sme obljubiti plačila.

Foto: Aljaž Sedovšek
Foto: Aljaž Sedovšek

“Dejstvo je, da so bila ta javna dela sofinancirana od aprila dalje, zato za obdobje začasnega financiranja župan ne more podpisati izjave, da zagotavlja sofinanciranje v prvih treh mesecih leta 2015. Verjamem, da bo mestni svet v tem delu potrdil proračun, ter sprejel politični pogum, da proračun sprejme že januarja,” je dejal Lah in dodal, da bodo takoj zatem pripravili vse dokumente za to, da se program javnih del lahko normalno pelje naprej.

Foto: Aljaž Sedovšek
Foto: Aljaž Sedovšek

Predstavniki Tkalke so direktorju mestne uprave Damjanu Lahu, simbolično predali rolico WC papirja, z besedami, da jim na občini ne bi zmanjkalo denarja za politično in splošno higieno.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator! Jutri ob 18.30 na BK TV.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.