14:34, sre, 24. Apr

To je letošnja dobitnica Borštnikovega prstana





V Mariboru so danes razglasili letošnjo dobitnico Borštnikovega prstana, ki velja za osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost. Letos gre v roke Nataši Matjašec Rošker. Obenem so organizatorji predstavili letošnji program osrednjega dela festivala, ki bo potekal od 5. do 18. junija.

Dobitnika Borštnikovega prstana izbere strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturga Blaž Lukan in Vilma Štritof, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in prejemnica Borštnikovega prstana leta 2011 Milada Kalezić.

Dramsko igro je študirala na AGRFT

Letos je to nagrado prejela Nataša Matjašec Rošker. Dramsko igro je študirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani pri profesorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču in diplomirala pri profesorjih Dušanu Jovanoviću in Štefaniji Drolc, navajajo na spletni strani SNG Maribor.

Do leta 2007, ko je postala stalna članica ansambla Drame SNG Maribor, je kot samostojna ustvarjalka, samozaposlena na področju kulture, delovala v poklicnih gledališčih: SNG Drama Ljubljana, Drama SNG Maribor, Gledališče Koper, Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Glej, in v neodvisnih gledaliških skupinah: Zavod projekt ATOL in E.P.I. center, kjer je kot avtorica ali soavtorica sodelovala pri uprizoritvenih: Elizabeth1, Get famous or die trying-Elizabeth 2, MISFIT(Z).

Nastopila v več celovečernih filmih

Nastopila je tudi v več celovečernih filmih – bila je Nada v Djurićevem Traktor ljubezen in rokenrol, Vilma v Cvitkovičevem Od groba do groba, Žana v Burgerjevih Ruševinah, Vesna v Zupaničevem Radio.doc, Laura v Anžlovarjevem Babica gre na jug – in številnih kratkih, dokumentarnih in video filmih (Poročno potovanje, Vikend paket, Ivana Kobilica, Laska, Osum, Masky, Phantom, Homoerectus, Večer, Vrt).

Lani je Borštnikov prstan prejel igralec Ivo Barišič in ker se ta nagrada po pravilu izmenoma podeljuje igralkam in igralcem, si ga bo letos nadela ženska. Prstan ji bodo izročili na zaključni slovesnosti festivala.

Osrednji slovenski gledališki festival

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, pred dvema letoma pa so ga na pobudo Novaka prestavili na začetek poletja.

Osrednji del festivala se začne prihodnji teden, medtem ko je bil programski sklop Mlado gledališče izveden že sredi maja. V treh dneh ga je po navedbah organizatorjev obiskalo več kot 2000 mladih in njihovih mentorjev ter strokovnih delavcev v vzgoji, izobraževanju in kulturi.

V tekmovalnem programu 58. Festivala Borštnikovo srečanje se bo pomerilo 12 gledaliških predstav po izboru selektorice Vilme Štritof.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.