16:31, pon, 8. Jul

To sta projekta, ki sta bila izbrana v okviru Participativnega proračuna za Bresternico-Gaj





V okviru participativnega proračuna Mestne občine Maribor za leti 2023 in 2024 so Mariborčani in Mariborčanke izglasovali za izvedbo 86 predlogov. Največ glasov je prejel predlog postavitve košev in klopi na pešpoti ob Dravi v Bresternici, med izglasovanimi pa so tudi brod na Dravi, oder v Kulturnem centru Pekarna in prenova stopnic na Kalvarijo.

Danes so predstavili projekte, ki so bili izglasovani v okviru participativnega proračuna. To sta projekta, ki sta bila izbrana v okviru Participativnega proračuna za Bresternico-Gaj. Objavljamo predloge zapisane v celoti na spletni strani mariborsodeluj.si.

Prenova doma krajanov Bresternica 30.000

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

V domu krajanov Bresternica že mnogo let potekajo različne dejavnosti za krajanke in krajane ter širše, za boljše in lepše življenje. Žal je stavba stara, ampak še vedno uporabna in edina, ki bi bila z vašo pomočjo veliko bolj prijazna za ljudi. Naša dvorana ima okna tik pod slemenom in še to bolj mala. Radi bi si uredili dnevno svetlobo, ne pa, da smo vedno “pri luči”. Predlagamo prenovo doma krajanov Bresternica, s katero bi dosegli veliki domet do vseh ljudi v celodnevnem času.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagamo, da se v domu krajanov Bresternica k obstoječim oknom, katera niso funkcionalna, dodatno vgradijo okna, ki bodo zagotovila dovolj naravne svetlobe, ker se trenutno skozi cel dan uporablja umetna svetloba. Prav tako predlagamo, da se v dvorani obnovi oder ter talna obloga dvorane. S tem bi dolgoročno uredili in zagotovili primeren ter prijaznejši prostor za vse naše krajanke in krajane kot tudi druge povabljene.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

V sklopu obnove doma krajanov bi bilo potrebno vgraditi dodatna okna, zamenjati talne obloge na odru in v dvorani ter iz nepotrebne kopalnice urediti mini kuhinjo.

Odgovor MOM: Stroški izvedbe vsega navedenega bi presegli finančni okvir, ki je v okviru participativnega proračuna predviden za izvedbo posameznega projekta. Predlog se omeji na zamenjavo talne obloge na odru in v večnamenski dvorani ter predelavo kopalnice v mini kuhinjo.

Postavitev košev in klopi na pešpoti ob reki Dravi, 5.000 evrov

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

V Bresternici ob bivšem še ne zgrajenem parku Natura 2000 imamo pot, po kateri se vsi starejši občanke in občani mesta Maribor z okolico radi sprehajamo. Ob sprehodu, šumenju naše Drave in žvrgolenju ptičk se na svežem zraku počutimo kot v mladih letih. Vse to bi radi mi “stari” očuvali za naše naslednike. Žal težko hodimo cca 1.500 m v eno smer in nazaj, brez prijaznih klopc, kjer bi se lahko po poti spočili in malce pokramljali.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Vljudno prosimo, da se ob sprehajalni poti postavi pet klopi in koši s pokrovi za smeti.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Potrebno je dobaviti in postaviti 5 klopi ter več košev za smeti na celotni relaciji peš poti ob reki Dravi v Bresternici.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Projekt se bo izvedel na nabrežju reke Dravi, kjer je že obstoječa peš pot v uporabi.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Z izvedbo projekta – postavitvijo klopi, se bo povečala aktivnost starejših z gibanjem v naravi, saj se bodo lahko ob utrujenosti imeli kam usesti ter spočiti. Prav tako bo s postavitvijo košev poskrbljeno za najosnovnejšo higieno ter čistočo.

Odgovor MOM: Projekt je izvedljiv s prilagoditvami. Na relaciji peš poti ob reki Dravi v Bresternici, med Veslaškim klubom Bresternica in Sidrom, ima Mestna občina Maribor od predlagane ureditve poti v dolžini 1.500 m v lasti okvirno 430 m poti (od Veslaškega kluba), na kateri se lahko postavi 5 klopi in 2 koša.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.