16:19, pet, 26. Apr

Toliko zasluži mariborski župan





Spletni medij Žurnal24.si je izračunal kolikšne so plače slovenskih županov. Najvišjo prejemata ljubljanski in mariborski župan.

V zadnjem mandatu je funkcijo župana poklicno opravljalo 156 županov, nepoklicno pa 56. Da za pravkar izvoljene župane podatkov še ni, navajajo pri Žurnal24. Preverili so, kakšne so razlike v plačnih razredih ter tudi kolikšno plačilo prejmejo poklicni v primerjavi z nepoklicnimi župani za enake naloge?

Dejstvo je, da je plača županov oz. županji odvisna od števila prebivalce občine kateri županuje. Župan se lahko odloči, če bo njegova funkcija poklicane ali nepoklicna, medtem ko občinski funkcionarji svojo funkcijo opravljajo nepoklicno.

Plača je določena v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju 

Plača za poklicne občinske funkcionarje pa je določena v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), navedejo v članku na Žurnalu. Tam je navedeno, da so župani glede na ta kriterij uvrščeni v najmanj 46. in največ 59. plačni razred.

Glede na trenutno veljavno plačno lestvico (ki bo v veljavi ostala do konca marca 2023), so pri Žurnalu izračunali, koliko prejmejo poklicni župani nekaterih občin. Ugotovili so, da, pravzaprav logično, najvišje plačilo prejmeta župana največjih dveh slovenskih občin – Mestne občine Ljubljana (MOL) in Mestne občine Maribor (MOM).

Mariborski župan prejema več kot 4 tisočake

Zoran Janković, župan MOL, je uvrščen v 59. plačni razred – mesečno prejema 4475,88 evra bruto (brez dodatkov). Saša Arsenović (MOM) pa je uvrščen v 57. plačni razred in prejema 4138,22 evra bruto (brez dodatkov).

Od marca 2020 do marca 2021, ko smo omenjeno tematiko raziskovali tudi v našem mediju, je sicer župan Maribora, Saša Arsenovič prejemal 4.378,21 evrov, kot so nam takrat sporočili iz službe za odnose z mediji MO Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.