01:25, pon, 29. Apr

Rekordna letina Stare trte in nova mariborska Vinska kraljica





Z današnjo 28. trgatvijo Stare trte se je zaključil že 14. Festival Stare trte. V obdobju od 19. do 28. septembra so se zvrstili številni dogodki, najodmevnejši je bil zagotovo danes, ko je bila okronana nova Vinska kraljica, Mariborskega vinorodnega podokoliša za obdobje 2014 – 2016. Zaključni dogodek je po ocenah organizatorjev, Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, spremljalo okrog 3500 ljudi.

Sedaj že nekdanja mariborska Vinska kraljica Mojca Kren, je krono predala svoji naslednici Urški Bračko, iz Vodol ob Malečniku. Dvajsetletna Bračkova je študentka Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, smer vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo. Z vinogradništvom se srečuje že od malih nog, saj izhaja iz vinogradniške družine. Njeno osnovno poslanstvo, v prihajajočih dveh letih, bo promocija mariborskih in okoliških vinogradnikov, veliko pozornost pa bo namenila tudi osveščanju ljudi in mladine o kulturi pitja vina.

unnamed (2)
FOTO: MP Produkcija

Sicer pa je vzporedno potekala tudi 28. Trgatev Stare trte. Mestni viničar, Stane Kocutar, je bil nad izplenom trgatve vidno zadovoljen, saj je za Staro trto letos rekordno leto. Vse tri trte so namreč obrodile za 204 kg grozdja (Stara trta – 46 kg, 17% sladkorne stopnje, potomki Stare trte – 164 kg, 16% sladkorne stopnje).

trgatev 4

Čeprav Festival Stare trte zapira vrata za eno leto bo enotna degustacijska ponudba, v 14. izbranih restavracijah v centru Maribora, trajala vse do martinovanja, 11. novembra 2014.

FOTO: MP Produkcija
FOTO: Lokalec.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.