09:56, tor, 30. Apr

Tri največja podjetja v Podravju začela zbirati denar za ptujski urgentni center





Ptujski bolnišnici še vedno ni uspelo zbrati manjkajočih 600.000 evrov, kolikor jih za zaprtje finančne konstrukcije in začetek gradnje urgentnega centra od njih zahteva država. Ker 140.000 prebivalcev Spodnjega Podravja nima enakih pogojev zdravstvene oskrbe kot ostali Slovenci, so se v regiji odločili začeti akcijo za zagotovitev denarja.

Novinarska konferenca ob začetku akcije zbiranja urgentnih sredstev
Novinarska konferenca ob začetku akcije zbiranja urgentnih sredstev

Akciji sta se kot pobudnika pridružili dve največji podjetji v Spodnjem Podravju, Perutnina Ptuj in kidričevski Talum, ob njih pa še pretežno transportna skupina Finakos. Ambasador akcije, ki bo vrhunec doživela s teniškim turnirjem 10. junija, je postal nekdanji boksarski šampion Dejan Zavec.

Splošna bolnišnica Ptuj sama zahteve države po lastni udeležbi glede na svoj že sicer slab ekonomski položaj ne zmore izpolniti. Kot je povedal direktor Andrej Levanič, so doslej poskušali z različnimi predlogi za zaprtje finančne konstrukcije, a so bili ti večinoma zavrnjeni, vse bolj pa je jasno, da tudi iz zamisli, da bi eno svojih zemljišč prodali domu upokojencev, zaradi birokratskih težav ne bo nič.

“Počasi se bo začelo muditi, saj je država že lani proračunska sredstva za projekt urgence prenesla v letošnje leto, zato je veliko vprašanje, ali bo to mogoče prenašati še naprej. Ob tem vsako odlašanje prinaša številne težave v bolnišnici,” je o tem, koliko časa jim je ostalo, da zberejo denar, dejal Levanič in dodal, da so sami sicer sposobni projekt zagnati v mesecu ali dveh, gradnja pa bi trajala od pol do enega leta.

Prvi možje vseh treh podjetij so z veseljem podprli akcijo, vendar tega, koliko bodo prispevala njihova podjetja tokrat še niso razkrili. Denar se bo stekal na poseben račun Taluma, predsednik uprave Marko Drobnič pa je povedal, da bodo v naslednjih dneh pobudo za donacije poslali na naslove skoraj 4000 podjetij v regiji.

“Še posebej bomo k sodelovanju pozvali tiste, ki so tako ali drugače povezani z bolnišnico, zlasti poslovne partnerje, za katere verjamemo, da bodo imeli največji interes za pridružitev projektu. Že do junijskega dogodka želimo zbrati glavnino denarja,” je dejal Drobnič, ki skupaj s predsednikom uprave Perutnine Tiborjem Šimonko in direktorjem Finakosa Marjanom Kostanjevcem računa tudi na pomoč posameznikov.

Za to, da bodo prepričali čim več ljudi in podjetnikov, bo pomagal poskrbeti tudi nekdanji boksarski svetovni prvak Zavec, ki meni, da je gradnja urgence za mesto in regijo zelo pomembna. Verjame namreč, da se ljudje tega začnejo zavedati šele, ko sami potrebujejo pomoč, zato jih bodo skušali spodbuditi tudi z udeležbo na teniškem turnirju 10. junija, kjer pričakujejo znane športnike in tudi glasbenike.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.